Ker Franci Grčar iz Domžal veliko časa preživi pod vodo, ob obisku Abrahama ni imel težav z gasilsko prho

Vsestranskega Francija Grčarja iz Domžal je v ponedeljek, 3. oktobra 2016 obiskal Abraham. Navdušenega potapljača in prizadevnega gasilca so na dan praznovanja obiskali tudi gasilci PGD Domžale-mesto, katerega član je vse od preselitve v Domžale, obenem pa je v tem društvu tudi vodja potapljaške enote. Ker je voznik avtobusa, obstaja velika možnost, da vas je kdaj na kakšen izlet ali pa kam drugam zagotovo popeljal Franci.

Gasilci PGD Domžale-mesto vedno kadar kakšnega njihovega aktivnega člana obišče Abraham ali pa kakšna višja okrogla obletnica, obiščeju tudi sami. Seveda pa je obisk gasilsko obarvan, kar pomeni, da ne gre brez vode in določenih gasilskih postopkov. Tako so v ponedeljek, 3. oktobra 2016, v poznih popoldanskih urah z gasilskimi vozili prihiteli na ulico Simona Jenka, kjer stanuje Franci Grčar, ki je dopolnil okroglih 50. Ker so malo zatulile sirene na gasilskih vozilih, se je hitro na oknih bližnjih stanovanjskih blokov in v parku pojavilo večje število fircov, ki so si z zanimanjem ogledovali, kaj počnejo gasilci. Ena skupina gasilcev je z nosili in prvo pomočjo odhitelo v prvo nastropje stanovanjskega bloka, kjer živi Franci z družino, druga skupina gasilcev pa je v parku pripravila vse potrebno, za vodno prho. Ker so gasilci v stanovanje vstopili z nosili, je to pomenilo, da bo Franci stanovanje zapustil na nosilih. Še preden so ga položili nanje in poskrbeli, da je bil ustrezno pripet, si je na noge nadel plavuti, na glavo pa potapljaško masko, saj je strasten potapljač. V parku so nosila s Francijem položili na bližnjo klopco, nato pa se je začela prha. Kot smo lahko videli, s s tem ni imel problemov, saj veliko svojega prostega časa preživi pod vodo. Po opravljenem protokolu so sledile še čestitke, poveljnik Marko Kovač mu je izročil gasilsko darilo, nato pa je na bližnjem hribčku sledila še obvezna gasilska fotografija.

Franci izhaja Kanderš. Ker je bil njegov oče avtoprevoznik, mu je v mladosti večkrat pomagal pri njegovem delu s kamioni. Z 21. leti je opravil licenco za voznika avtobusa, takoj po tem je začel pomagati pri avtobusnih prevozih pri njegovem stricu. Avtobus vozi še sedaj. V domačem kraju si je kupil manjšo kmetijo, kjer jo še sedaj rad uporablja za sprostitev in rekreacijo. Ljubezen ga leta 1995 iz rodnega kraja pripeljala v Domžale, kjer sta si z ženo Lidijo ustvarila družino. Imata tudi dva sinova Mateja in Klemna. Po preselitvi v Domžale si je službo našel v kamniškem Svitu.

V gasilskih vrstah je že od otroških let. Najprej je bil član v PGD Kandrše, po preselitvi pa član PGD Domžale-mesto. V vseh teh letih se je tudi nenehno izobraževal; od mentorstva, strojništva, tečaja prve pomoči, do gasilskega častnika ter sodnika gasilsko športnih disciplin. Ker je v zadnjih letih njegova velika strast voda, je opravil tudi tečaj za voditeljna čolna, leta 2009 pa je vpisal začetni tečaj potapljanja, za kar so ga navdušili ravno domžalski gasilci, saj jih je v njihovih vrstah kar nekaj. Po opravljenem tečaju so sledili potopi, istočasno pa je opravljal še dodatne potapljaške tečaje, tudi tečaj za potapljaškega inštruktorja po PADI potapljaški šoli. Kot smo že omenili, je vodja potapljaške enote PGD Domžale-mesto ter tudi član Potapljaške reševalne enote Slovenije.

Veliko svojega prostega časa nameni potapljanju. In to varnemu potapljanju. Zato redno vzdržuje kondicijo z raznimi športnimi aktivnostmi. Od maja lani pa je tudi predsednik in ustanovitelj Potapljaškega društva Grčar-Sub. V okviru društva se večkrat odpravijo na potope na različne lokacije (Bled, Bohinj, Velenje, Krka, slovenska in hrvaška obala) ter tudi na bolj mamljive eksotične lokacije v tujino.

In kaj si je Franci zadal ob 50-letnici? Pravi, da jih bo obeležil športno. Tako sta pred kratkim že bila na sporedu kolesarjenje od Kamnika do Ankarana in obisk Triglava, kar ni bilo prvič, temveč že osmič. Čez dobrih deset dni pa sledi prava poslastica: potapljanje na Tenerifih.

Čestitkam Franciju ob Abrahamu se pridružujemo tudi mi!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; osebni arhiv Franca Grčarja; Video: Grčar Sub
Tagi