Kenija v duhu kulturnega praznika

Da je domačinka Eva Osolin, ki se je lanskega julija kot prostovoljka udeležila programa POTA, prava izbira za februarski potopis v okviru TKD Rova, smo vedeli že, ko smo prebirali njene vrstice v lokalnem glasilu Detel’ca. Enaindvajsetletnica, zagnana študentka medicine, je namreč 4 tedne preživela v najrevnejšem delu Kenije, kjer je skupaj s še 9 mladimi pustila del svojega znanja in srca.

Eva nas je v polni dvorani gasilskega doma pozdravila v petek, 3. februarja, povabili smo jo za uvod v kulturni teden, ki je bil pred nami. Skupaj smo se podali po njenih spominih, ki jih je podkrepila s slikami, z videoposnetki in zanimivimi dejstvi.

Poslušali smo o pripravah na pot, o zbiranju zdravil in preostalega materiala ter z ogledom videoposnetka glasnih in brnečih motorjev leteli z njo v Lodwar. Tam je njena skupina prvi teden pomagala pri organizaciji dogodka za mlade, v naslednjih dveh pa skrbela za gibalno ovirane otroke, z osebjem negovala otroke s posebnimi potrebami ter se igrala z gluhimi otroki ter z otroki z ulice v tamkajšnjih centrih.

Evin monolog se je kar hitro spremenil v prijetno kramljanje, saj so roke v zrak za vprašanja dvigali vsi – mlajši, ker jih je zanimalo, ali je videla leva, in starejši, ki so jo dodatno povprašali o življenju v Keniji. Eva je s seboj prinesla tudi njihovo tradicionalno opravo in naglavni okrasek, da smo si ju lahko od bližje pogledali.

Ura in pol je minila, kot bi mignil, v dvorani pa navdušenje nad pripovedovanjem kar ni pojenjalo. Eva je z zadnjimi slikami strnila vtise svoje prostovoljske izkušnje, se zahvalila za pozornost in požela bučen aplavz, ki ji je dal dodatno potrditev, da si jo v gasilskem domu kot govornico zagotovo želimo še kdaj slišati.

Avtorica: AMU; Foto: AMU

Tagi