Kdaj je pravi čas za menjavo platišč?

Menjava platišč je ena izmed ključnih odločitev vsakega avtomobilskega navdušenca in lastnika vozila. Pravilna izbira platišč ne vpliva le na estetski videz avtomobila, temveč tudi na njegovo zmogljivost, udobje pri vožnji in varnost na cesti. Vendar pa se mnogi vozniki sprašujejo, kdaj je pravi čas za menjavo platišč – ali gre za zamenjavo zaradi obrabe, sezone ali želje po nadgradnji?

Medtem ko se večina voznikov osredotoča na pnevmatike, so platišča pogosto prezrta, čeprav imajo bistven vpliv na stabilnost, krmiljenje in celo porabo goriva.

Platišča imajo več funkcij. Poleg tega, da držijo pnevmatiko na mestu, prispevajo k hlajenju zavor, zmanjšujejo težo vozila in izboljšujejo njegove aerodinamične lastnosti. Prav tako imajo ključno vlogo pri prenosu sil s pnevmatike na podlago, kar vpliva na vodljivost in stabilnost vozila. Velikost, teža in material platišč vplivajo na udobje vožnje, okretnost vozila in celo na porabo goriva.

Na primer, lažja platišča, kot so alu platišča, lahko izboljšajo pospeševanje vozila in zmanjšajo porabo goriva zaradi nižje rotacijske mase. Hkrati pa lahko trša platišča izboljšajo vodljivost, še posebej pri športnih avtomobilih, kjer je natančnost krmiljenja ključna.

Poznamo več vrst platišč

Jeklena platišča

Jeklena platišča so najbolj osnovna izbira, pogosto uporabljena pri cenovno dostopnejših avtomobilih ali za zimske pnevmatike. So robustna, poceni in enostavna za popravilo, vendar so težja od aluminijastih, kar lahko negativno vpliva na vozne lastnosti. Jeklena platišča so tudi bolj nagnjena k rjavenju, kar lahko privede do estetskih in funkcionalnih težav.

Aluminijasta platišča (alu platišča)

Alu platišča so najpogostejša izbira med vozniki zaradi ugodnega razmerja med ceno in kvaliteto. So precej lažja od jeklenih platišč, kar zmanjšuje rotacijsko maso in s tem izboljšuje pospeške in zaviranje. Prav tako so odporna proti koroziji, kar jim daje dolgo življenjsko dobo, vendar pa so občutljiva na poškodbe pri udarcih.

 

Kakšni so znaki, da je čas za menjavo platišč?

Menjava platišč je potrebna, kadar opazite naslednje znake:

  • Poškodbe: vidne razpoke, udrtine ali deformacije platišč so znak, da je potrebna zamenjava. Poškodovano platišče lahko vpliva na varnost vožnje, saj lahko povzroči nepravilno delovanje pnevmatik in celo zmanjša stabilnost vozila.
  • Prekomerna obraba: če opazite, da se platišča pretirano obrabljajo ali če so luknje za vijake poškodovane, je čas za zamenjavo. Obrabljena platišča lahko povzročijo nepravilno centriranje kolesa, kar vpliva na krmiljenje in stabilnost.
  • Korozija: kljub odpornosti alu platišč na korozijo, lahko zaradi poškodb ali pomanjkljivega vzdrževanja pride do oksidacije, kar zmanjšuje trdnost platišča.
  • Poslabšanje voznih lastnosti: če opazite, da je krmiljenje postalo manj odzivno ali da vozilo vibrira pri višjih hitrostih, je to lahko znak, da so platišča poškodovana ali nepravilno centrirana.

Ugodno in hitro popravilo platišč ponuja podjetje Felnar. Med popravila sodijo tako ravnanja zvitih robov, kot tudi popravila poškodb od udarcev, kjer je potrebno varjenje ali druga vrsta popravila. Po vaši želji, lahko na platišča tudi pobarvajo.

Kako sezona vpliva na platišča?

Za zimske razmere se priporoča uporabo alu platišč, saj so zasnovana z dodatno zaščito proti soli in drugim škodljivim vplivom, ki jih prinaša zima. Ta zaščita ne le da podaljšuje življenjsko dobo platišč, temveč tudi ohranja njihov videz in funkcionalnost v najtežjih pogojih.

Poleg tega v podjetju Felnar nudijo podaljšano garancijo na 5 let, kar vam zagotavlja dodatno brezskrbnost in kakovost, ki jo lahko pričakujete skozi celotno zimsko sezono.

Tudi poleti, ko je vreme bolj suho, se vsekakor priporoča vožnja z alu platišči.

 

Nasveti za izbiro novih platišč

Pri nakupu novih platišč je pomembno upoštevati naslednje dejavnike:

  • Velikost platišč: preverite, kakšno velikost platišč priporoča proizvajalec vašega vozila. Večja platišča lahko izboljšajo estetiko in vodljivost, vendar lahko povečajo porabo goriva in zmanjšajo udobje vožnje.
  • Material: izbira med jeklenimi, aluminijastimi in litimi platišči naj bo odvisna od vaših voznih navad, potreb in proračuna. Za vsakodnevno vožnjo so alu platišča odlična izbira, saj ponujajo dober kompromis med vzdržljivostjo in ceno.
  • Oblika in dizajn: platišča močno vplivajo na videz vašega avtomobila. Izberite takšna, ki bodo poudarila estetiko vašega vozila, hkrati pa bodite pozorni tudi na funkcionalnost.
  • Kakovost: izogibajte se cenenim kopijam in se odločite za platišča priznanih proizvajalcev, ki zagotavljajo kakovost in varnost.

Platišča so pomemben del vašega vozila, ki vpliva na varnost, vozne lastnosti in estetiko. Pravočasna menjava poškodovanih ali obrabljenih platišč je ključna za zagotavljanje varne in udobne vožnje. Pri izbiri novih platišč pa bodite pozorni na velikost, material, obliko in kakovost, saj bodo ta vplivala na vsakodnevno izkušnjo vožnje in dolgotrajno zadovoljstvo.

Naročnik oglasa: Felnar

 

Tagi