Kako skupaj razvozlati gordijski vozel ali strokovni vikend mentorjev mladine GZ Domžale

Gordijski vozel je simbol za zapleteno uganko ali vprašanje, ki ga lahko pravilno rešimo le s sodelovanjem, pravilno delitvijo dela in uspešno komunikacijo. Tega smo se, poleg strokovno gasilskih znanj, ta vikend na Krasu učili mentorji mladine iz GZ Domžale.

Že prvi dan smo se postavili v kožo naših najmlajših, saj smo izvajali igre sodelovanja in povezovanja ter socialne igre, ki so namenjene utrjevanju zaupanja in izboljšanju odnosov med člani skupine in se tako naučili, kako lahko svoje desetine motiviramo za nadaljnje delo. Skozi celoten vikend so nas obiskovali različni predavatelji in kolegi gasilci, ki so nam širili obzorja o mladini. Dušan Pavli, predsednik mladinske komisije Regije Ljubljana III, je skupaj z nami obnovil tekmovalno disciplino razvrščanja, Ana Bogdan Zupančič nam je ponudila strategije reševanja konfliktnih situacij, pri katerih ne znamo reči ne, Robert Okorn pa nam je razložil, kako pravilno komunicirati z javnostjo. Vseh novosti pa smo se lotevali tudi praktično, saj smo korakali, igrali igre vlog, priredili tiskovno konferenco, pisali izjave za javnost in še in še. Skozi team building smo ugotavljali, kakšne so naše značilnosti pri skupinskem delu in kako pomembna je pravilna komunikacija, da je problem sploh mogoče rešiti, obenem pa močno napenjali možgane. Obnovili smo znanja orientacije v naravi na terenu, ki nam je bil skorajda popolnoma neznan. Obiskali smo tudi lokalno gasilsko društvo PGD Dornberk, ki nam je vljudno odprlo vrata svojega gasilskega doma in o katerem smo pokramljali s poveljnikom.

Posvetili smo se perečim tematikam in težavam, s katerimi se srečujemo pri delu z mladimi, debatirali smo se o delu mladinske komisije GZ Domžale in skušali najti načine, ki bi njeno delo še izboljšali. Delitev izkušenj se je izkazala za odlično, saj bomo lahko tako pri svojem delu uspešnejši, bodočim gasilcem pa bomo lahko ponudili še več. Pregovor pravi, da več glav več ve (in tudi naredi), kar drži, saj smo ustvarili tudi delovne skupine, ki se bodo lotile prenove dejavnosti, ki jih že izvajamo in skušale ustvariti tudi nove.

Čeprav smo skušali razvozlati gordijski vozel, pa smo na koncu pravzaprav navezali ogromno novih vezi, tako med seboj, lokalnimi gasilci in kolegi, ki so z nami delili svoja strokovna področja, spletli pa tudi nova prijateljstva, ki bodo omogočila še večjo povezanost društev v Gasilski zvezi Domžale. 

Avtor: Lucija Šarc
Tagi