Čeprav nekateri še razmišljajo o dopustu, se drugi že ozirajo proti jeseni, ko bo treba poskrbeti za ozimnico. In kdor dobro seje, tudi dobro žanje in spravlja v žitnice, da je za hude čase oziroma za zimo. Sadjarji pač ne sejejo, ampak obrezujejo, mulčajo, gnojijo in še kaj, ter skrbijo, da jim pozeba ne pobere pridelka, sadje pa bodo nato spravili v hladilnice. V Črnem grabnu je kar nekaj nasadov sadja in zagotovo med bolj poznane sodi poskusni sadovnjak Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu. A tudi pri Kašnikovih, po domače pr’ Jakon v Vrbi, in pri Klopčičevih, po domače pri Rousovih, v Trnovčah, pridelajo kar nekaj jabolk. V Trnovčah imajo več vrst jabolk in sicer elstar, jonagold, zlati delišes, carjevič, topaz, idared in fuji – slednjega bodo obirali šele v začetku oktobra. Pri Kašnikovih pa bodo konec avgusta oziroma v začetku septembra obirali jabolka sorte merkur, nato pa še topaz in opal. Kot vedno, bo tudi letos vreme narekovalo čas obiranja, tako kot narekuje kakšna bo letina. Letošnjo letino jabolk je pri Kašnikovih rešilo oroševanje, saj je v času cvetenja pritisnil mraz, in brez oroševanja bi bila tokratna letina izgubljena. Imamo še kar nekaj časa, da premislimo in se odločimo koliko in kakšna jabolka bomo kupili za letošnjo ozimnico. Katera so tista prava, nam bosta Sašo in Roman z veseljem izdala, le povedati jima moramo, kakšne so naše želje glede jabolk. In na pozabimo, jabolko na dan odžene zdravnika stran, zato napolnimo svoje shrambe z jabolki iz Črnega grabna, da bo zdravnik res čim dlje stran.
DJD ; Foto: DJD