Janko Graj, nekdanji dimnikarski mojster iz Domžal je dopolnil 70 let

Stara slovenska šega postavljanja mlaja ob obletnicah, se ohranja tudi v mestnih središčih in ne smo v vaških okoljih. Postavljanje mlaja je vedno v izziv tistim, ki ga postavljajo, saj zahteva določen postopek; od dogovora z lastnikom gozda, kjer stoji potencialna smreka, njen transport, preoblikovanje v mlaj, izkop luknje, izdelava rekvizitov in seveda sama postavitev. Vse skupaj vedno vzame kar nekaj časa, je pa to predvsem druženje postavljavcev mlaja s slavljencem. Če bi šlo pa vse prehitro in če se vmes ne bi po običaju še kaj zalomilo, potem bi minilo prehitro in ne bi bilo pravega čara.

Včeraj na tih deževen večer je bilo na dvorišču stanovanjske hiše na Prešernovi ulici v Domžalah, kjer z družino prebiva Janez Graj, nekdanji domžalski dimnikarski mojster, možno slišati motor traktorja, ki se ni samo ustavil, saj je njegov motor brnel kar nekaj časa. »Le kaj se dogaja, je morda kaj narobe?«, se je spraševal marsikdo. Seveda ni bilo nič narobe. »Pripeljali so smreko!«, je presenečen dejal Janko Graj (domači in prijatelji ga kličejo Janko), ko je videl dolgo smreko, ki so jo pripeljali njemu v čast. Domžalski »pošteni fantje« in nekateri pridruženi člani, skupaj jih je bilo dvanajst, so se zelo potrudili, saj so zavihali rokave in pričeli s pripravami na postavitev mlaja Janku na predvečer njegove 70-letnice. Stolice, sekire, vrtalnik, lestev in ostalo orodje je bilo hitro na kupu. Smreko so prenesli na dvorišče in pričeli z delom. Najprej jo je bilo potrebno olupiti, poskrbeti za lep vrh, nato pa so na vrsto prišli rekviziti. Ker je bil Janko vse življenje povezan z dimnikarstvom, je logično, da se je med rekviziti, ki krasijo mlaj pojavil dimnikarska ščetka za ometanje. Obvezen rekvizit pa je tudi znak z letnico slavljenca.

Seveda se je tudi pri njih pojavilo večno vprašanje: »Kam postaviti mlaj?« Prvi poskus kopanja luknje s svedrom v bližini Jankove žive meje se ni izšel. »Ta živa meja ima zelo močne in razvejane korenine«, je dejal Janko. Fantje se niso dali, kaj hitro je padla ideja o novi lokaciji luknje za mlaj. To je bil pravi »žebljiček na glaviček«, saj je bila luknja zvrtana v hipu.

Kljub dežju je bilo pri delu obilo smeha in dobre volje. Seveda pa ni šlo brez glasbene podlage in poštenega okrepčila. Radovednost pa je na dogodek pripeljala tudi nekaj mimoidočih opazovalcev.

Po uri «trdega in napornega« dela je bil mlaj postavljen. Ni šlo sicer vse gladko, saj so fantje med ogledom mlaja iz vseh strani ugotovili, da ni znaka z letnico. Med postavljanjem se je odpel in padel na tla, kar pa ni noben porajtal. Zaradi tega je na vrsto prišla lestev in kaj hitro je bil znak z letnico pritrjen na svojem mestu, sicer ne na takšni višini kot je bil planiran prvotno. Delo je bilo končano, zato se je lahko začelo še druženje s slavljencem.

Slavljencu Janku se čestitkam ob njegovi 70-letnici pridružujemo tudi mi. Naj bo zdravja in sreče, predvsem pa veliko smeha in dobre volje!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi