Izlet v čudovita mesta Kvarnerja

Turistično društvo Radomlje in Društvo upokojencev Radomlje sta v soboto, 13. maja 2017, skupaj organizirala enodnevni izlet na odkrivanje lepot Kvarnerja. Pripravo in vodenje po Sloveniji je prevzel Igor Kuzmič, po hrvaških mestih pa nas je vodila hrvaška vodička iz Istre.

Ogledali smo si Reko, tretje največje hrvaško mesto in največje pristanišče v državi. Sprehodili smo se po centru mesta. Potem smo se odpeljali na Trsat nad Reko. Res čudovito. Dobro ohranjena mogočna trdnjava, cerkev Matere Božje na Trsatu, frančiškanski samostan z zakladnico in galerijo.

Ob morju smo se odpeljali do srednjeveškega mesteca Moščenice. Ohranjeno gnezdo stisnjenih hiš in ozkih uličic okoli cerkve sv. Andrije, v etnološkem muzeju pokušina istrskih žganic in pesem. Vračali smo se skozi Lovran, znano klimatsko zdravilišče, kjer smo se sprehodili skozi srednjeveški del.

Oglede smo zaključili v Opatiji, na obalnem sprehajališču mimo prve vile in prvega hotela iz 19. stoletja. Opatija je danes cvetoče turistično mesto z množico vil in hotelov, z bogato ponudbo za razvajene goste.

Sodelovanje obeh radomeljskih društev je odlično uspelo. Se že veselimo naslednjih. 

Avtor: Zlatka Levstek; Foto: Marjan F. Levstek
Tagi