Izjemen odziv na dobrodelno akcijo domžalskih gasilcev, pomoč že na prizadetem območju Hrvaške

Dobrodelna akcija zbiranja najnujnejših življenjskih potrebščin za prizadete prebivalce Petrinje na Hrvaškem, ki so jo včeraj izpeljali gasilci PGD Domžale-mesto je več kot uspela, saj so uspeli z vašo pomočjo zbrati več kot 35 ton pomoči, ki so jo ponoči s tovornjakom s priklopnikom in devetimi kombiji uspeli dostaviti v Sisak, kjer so pomoč raztovorili v enem izmed tamkajšnjih skladišč.

Včeraj smo na našem portalu poročali o akciji zbiranja najnujnejših življenjskih potrebščin za v potresu prizadete prebivalce Petrinje na Hrvaškem, ki so jo sprožili gasilci PGD Domžale-mesto. Danes lahko z veseljem zapišemo, da je akcija več kot odlično uspela in da smo Domžalčani tudi tokrat dokazali, da smo mesto srčnih ljudi, saj se je akciji odzvalo neverjetno veliko število občank in občanov ter tudi prebivalci številnih drugih slovenskih mest, ki so donirali skupaj več kot 35 ton pomoči za prijatelje, sosede Hrvate, saj je njihovo deželo pred dneva dnevoma prizadel močan potres.

Ob povratku iz Hrvaške smo govorili s poveljnikom PGD Domžale-mesto Matijo Korošcem, ki nam je opisal celotno akcijo in dostavo pomoči na Hrvaško. Po njegovih besedah je ideja za pomoč prizadetim prebivalcem Petrinje prišla s strani njihovega člana že isti dan, ko je tisto območje prizadel močan potres. Zvečer je iz Domžal proti Petrinjam zapeljal gasilski kombi z nujnimi življenjskimi potrebščinami. Ko sta gasilca Aleks in Matevž prispela v mesto, sta bila šokirana nad stanjem, ki ga je v mestu povzročil potres. “Ko sta se vračala domov, sta rekla, da bi glede na videno stanje, lahko naredili kakšno akcijo in pomoč tja peljali še enkrat. Si pa nismo mislili, da bo takšen odziv na naš poziv, ki smo ga objavili na naši Facebook strani. Naša objava je dosegla preko 80.000 uporabnikov, zaradi česar smo bili po eni strani veseli, po drugi strani pa smo se kar malo ustrašili, da se bodo ljudje množično odzvali. In so se res. Enostavno nismo pričakovali takšnega odziva in to ne samo iz Domžal. Klicali so nas ljudje iz različnih slovenskih mest, da bodo pomagali in pripeljali pomoč,“ je vidno ganjen dejal Korošec.

Se je pa že pred zbiralno akcijo, ki so jo imeli med 15. in 16. uro, začelo malo zapletati s samo dostavo, saj so izvedeli, da hrvaški rdeči križ zaradi prevelike količine ne bo mogel več sprejemati pomoči. Kljub temu jim je vendarle uspelo dobiti dovoljenje, za kar je poskrbel občan Mengša, ki je poklical domžalske gasilce in jim povedal, da jim lahko pomaga pri pridobitvi dovoljenja. Tako so s strani glavnega vodje hrvaškega rdečega križa prejeli dovoljenje, da lahko peljejo pomoč na Hrvaško. Najprej so prejeli potrditev ustno preko telefona, po daljšem čakanju pa še preko e-pošte, kar je bila zelena luč, da se lahko odpravijo na pot in na hrvaško dostavijo pomoč.

Ker se je nabralo med 35 in 40 ton različne pomoči (hrana z daljšim rokom uporabe, oblačila, odeje, sanitetni material, voda …) je bil to tudi velik transportni zalogaj. Eden izmed članov je uspel dobiti tovornjak s priklopnikom, k sodelovanju pa so pristopila še nekatera gasilska društva s svojimi kombiji, ki so jih skupaj s še tremi civilnimi kombiji natovorili ter se nato podali na pot.

“Iz Domžal smo štartali ob 19.30 uri, na meji pa smo dobili policijsko spremstvo. Kmalu zatem smo se pridružili še enemu konvoju ter nato skupaj potovali do Siska. Ker se je stanje glede dostavljene pomoči iz ure v uro spreminjalo, najprej je bilo rečeno, da bomo raztovorili v tamkajšnji osnovni šoli, pa je bila ob našem prihodu že polna, so nas usmerili v neko skladišče, kjer smo ves tovor v dobrih treh urah raztovorili. Pri tem so nam pomagali tamkajšnji prebivalci. Večina med njimi je bila mlajših. V pogovoru pa mu je eden izmed njih dejal, da je tukaj bolj koristen kot bi bil doma na kavču. In takšno miselnost brezpogojno pomagati so imeli po mojem prepričanju vsi, ki so bili tam,“ nam je pot in dostavo pomoči opisal Korošec, ki nam je še zaupal, da so med vožnjo proti Sisku ljudje stali zunaj in jim ploskali, trobili z avtomobili ter jih pozdravljali. Ljudje se zavedajo, da niso ostali sami in so zelo hvaležni za pomoč.

Se pa Korošec ob tej priložnosti zahvaljuje vsem ljudem, ki so priskočili na pomoč, med njimi je bilo kar nekaj podjetij: “Moram povedati, da smo se glede na količino zbrane pomoči, kar malo ustrašili, saj še med zbiranjem pomoči ni bilo jasno, če bomo lahko sploh peljali pomoč na Hrvaško. Predvsem je bilo vprašanje, kam vse to shraniti. Pa vendarle nam je uspelo, da smo v organizaciji PGD Domžale-mesto in našega člana ter s pomočjo nekaterih gasilskih društev iz naše zveze in tovornjakarja uspešno dostavili pomoč, katero bodo prejeli tisti, ki jo ta trenutek res potrebujejo. Uspeh dobrodelne akcije je dokaz, da skupaj zmoremo več.”

Prav tako se naš sogovornik zahvaljuje tudi vsem, ki so pripeljali pomoč v njihov gasilski dom. Zaradi ukrepov so uvedli Drive in sistem, zaradi česar se je na Cankarjevi ulici nabrala velika kolona vozil. Pri tem so bili vsi strpni in upoštevali navodila gasilcev, ki so jih usmerjali. Ob zaključku pogovora je Korošec še povedal, da v imenu PGD Domžale-mesto mesto vošči vsem uspešno, zdravo in pozitivno novo leto.

Veselja nad odzivom ljudi na njihovo akcijo, ni skrival predsednik PGD Domžale-mesto Anže Korošec, ki nam je zaupal, da iz spontane akcije postala res ena velika nabiralna akcija. Ob tej priložnosti se zahvaljuje vsem, ki so darovali pomoč, da smo lahko na ta način vsaj malo pomagali prijateljem na sosednjem Hrvaškem.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: PGD Domžale-mesto

Tagi