Iskrene čestitke stanovalki MGC Bistrica Amaliji Habijan ob 100. rojstnem dnevu!

Dnevi hitro hitijo, drug za drugim se vrstijo in končno je prišel dan, ko je prišla spet okrogla obletnica. V MGC Bistrica si štejejo v posebno čast, da imajo po dolgih letih stanovalko, ki šteje častitljivih sto let. Amalija Habijan jih je dopolnila sto. Zaposleni in stanovalci so ji v znak spoštovanja in priznanja ob njenem visokem jubileju v petek, 21. januar 2022, izrekli globoko spoštovanje ter slavljenko povabili, da v jedilnici prisluhne njihovim iskrenim mislim in čestitkam.

V kratkem nagovoru je slavljenki najprej čestital Primož Cimerman, direktor MGC Bistrica, ki je bil vidno zadovoljen, da imajo v njihovem domu ponovno stoletnico. Zaželel ji je še mnogo zdravih let med stanovalci in zaposlenimi ter ji izročil šopek rož, katere ima slavljenka Amalija Habijan nadvse rada. Sašo Debelec, instrumentalist, pedagog in oblikovalec zvoka, je slavljenki zaigral na klarinet in mandolino. Irena Štrus, strokovni vodja ji je prinesla šopek, ter ga izročila s pozdravi in čestitkami slavljenki ljubljanskega župana Zorana Jankoviča.

V nadaljevanju je Lili Rogina, negovalka v MGC Bistrici na kratko opisala, kako izjemna gospa in dama je bila Amalija skozi celo življenje. Gospa Amalija se je rodila 21. 1. 1922 v Ljubljani. Z družino je živela poleg šole v Šiški. Bila je zadnja od šestih otrok. Njeni starši so bili Čehi. V šolo je hodila v gimnazijo, zelo mlada se je poročila, rodila se ji je hčerka Metka. Skozi življenje je opravljala delo gospodinje. Bila je zelo skrbna in imela je rada red v hiši. V življenju je ponosna na svojo vlogo mame hčerki Metki. Ima dve vnukinji Romano in Ingrid, katerima je babica in mama. Obe vnukinji jo imata za mamo in zelo dobro prijateljico. Gospa Amalija rada pove, da je hvaležna Bogu, da ju ima, saj sta z njo zelo dobri in prijateljski. Še posebej mlajša, ki jo obiskuje ob sobotah in nedeljah. Amalijin najljubši letni čas je pomlad, ker se takrat narava prebuja in vse prične brsteti. Zelo rada ima rože. Leta 2018 v mesecu aprilu se je nastanila v domski del MGC Bistrica in se hitro prilagodila na tamkajšnjo življenje. Dnevnega ritma ni spremenila, tako da zgodaj vstaja, čaka na zajtrk in počiva. Njen obred je kavica z mlekom, branje časopisa in raznih romanov. S slavljenko Amalijo so pričeli v MGC Bistrica pričeli z zelo lepim in toplim projektom »Branje babice«, ki ga izvajajo v sodelovanju z Osnovno šolo Domžale. Ob branju je prvošolčkom vedno znova pripovedovala, da bo kmalu stara sto let in sedaj jih je tudi dočakala.

Gospa Amalija je v dom prišla leta 2018 in od takrat se jo stanovalke spominjajo kot izredno dobro in toplo, nasmejano in vedno pozitivno naravnano v sobivanju s sostanovalkami doma. Vita Leben, ki s slavljenko stanuje v tretjem nadstropju doma, je prebrala kratko zgodbico, saj skupne prostore delita v izjemnem spoštovanju druga do druge.

Ob zaključku uradnega dela je direktor Primož Cimerman odprl šampanjec, pripeljali pa so tudi veliko in okusno čokoladno torto, ki jo je slavljenka Amalija skupaj z njim razrezala. Zaposlene pa so torto razdelile ostalim prisotnim.

Tudi z naše strani gospe Amaliji vse najboljše za častitljivo obletnico in še na mnoga leta!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi