inPlaninci skozi tunel na obalo

Skupaj v hribe od Strunjana do Portoroža

Kar 245 planincev se je v soboto, 15. aprila, podalo na pohod od Strunjana do Portoroža, po poti, ki jih je vodila skozi tunel in nazaj v okviru akcije Skupaj v hribe. Greli so jih topli sončni žarki, saj so hribe tokrat zamenjali za morje. Spodbujala jih je želja po druženju, inkluziji celotne družbe ter povezovanju različnih kategorij invalidnosti in posebnih potreb, zato ne preseneča, da je bilo med njimi kar 55 planincev na invalidskih vozičkih in veliko planincev s posebnimi potrebami.

Na pohodu akcije Odbora inPlaninec Planinske zveze Slovenije Skupaj v hribe je veliko organizacij in posameznikov ubralo pot iz Strunjana v Portorož. Planinci na invalidskih vozičkih in pohodniki, ki pri hoji potrebujejo pomoč, se bodo letos podali na kar 19 pohodov.

Na letošnji prvi inkluzijski pohod Skupaj v hribe je tako prišlo 245 pohodnikov, vključno z invalidi na vozičkih, skuterjih, gluhi in naglušni, slepi in slabovidnih, dolgotrajno obolelih. Nekateri so bili v bližini in so uporabili kolesa. Kar nekaj pa jih je ostalo doma, saj so gledali vremensko napoved za celino in ne za morje.

Na sliki se dve osebi na skuterjih peljeta po cesti, ki se spušča, v ozadju so inPlaninci. (Foto: arhiv inPlaninec)

»Mnogi invalidi nimajo možnosti, da bi se sami podali v gore. Mnogi nimajo niti priložnosti, da bi se podali na morje. Akcija GOGO je tu zato, da jim pokažemo, da se vse to da, da so vse te lokacije dostopne tudi zanje,« je povedal Haris Muratovič, ki se je pohoda udeležil na invalidskem vozičku. Navdušen je nad pohodi: »Vsak izlet je zgodba zase. Takšni izleti ljudem pomagajo spoznati, da je vse mogoče in dosegljivo. Poleg tega omogočajo medsebojno povezovanje, solidarnost in spodbujajo ljudi, da ne ostajajo zaprti doma, ampak se družijo, izmenjujejo znanje ter ustvarjajo trajne spomine. Hvaležen sem, da sem že večkrat imel čast, da sta me zakonca Štremfelj pospremila na teh pohodih, kar je precej olajšalo mojo pot do cilja in mojim izkušnjam dodalo veliko vrednosti. Prav tako sem vesel, da sem prebral obe njuni knjigi Objem na vrhu sveta in Kristali sreče ter še toliko bolj vidim, kako neprecenljivo je imeti tako navdihujoče ambasadorje v akciji GOGO. Moji vtisi so vedno znova sijajni in nepopisljivi ter jih je težko opisati z besedami – te zgodbe je treba preprosto doživeti. Zagotovo se še vidimo!«

Najpomembnejše je povezovanje, je pojasnil Herman van Midden: »Vsak je drugačen, vsak ima svoje težave, a vsi smo enaki. In danes smo se vsi imeli fajn.« Za to je poskrbela ekipa organizatorjev pohoda skupaj s številnimi spremljevalci in prostovoljci, ki so invalidom priskočili na pomoč med vzponi in spusti, vselej, ko je bilo to potrebno.

Na sliki inPlaninci v tunelu, kjer se svetloba luči na stropu odseva po steni tunela in ustvarja iluzijo obokov. (Foto: arhiv inPlaninec)

Pohod je tako združil vse, ki si želijo dobre družbe, svežega zraka in prebujajoče narave.

V tem letu se bo v okviru akcije GOGO zvrstilo kar 19 pohodov, od katerih so štirje že izvedeni. Do jeseni je še 16 priložnosti:

  • 20. april SELO V PREKMURJU
  • 20. maj ŽAVCARJEV VRH
  • 8. junij STARI MALN – vse slovenski inkluzijski pohod
  • 10. junij Kal nad Hrastnikom – Dan SLO planincev
  • 17. junij DOM POD STORŽIČEM
  • 2. julij Parafestival sotočje TOLMINKE in SOČE
  • 19. avgust KOŠENJAK
  • 27. avgust NEZNANO
  • 9. september VELIKA PLANINA
  • 14. september TROMEJNIK
  • 23. september ANKARAN – DEBELI RTIČ
  • 30. september NEZNANO
  • 14. oktober CUDV Draga IG
    in trije pohodi v okviru izobraževanj inPlaninec.

23. septembra se bodo vrnili v slovensko Istro in se pridružili akciji Odločen korak – za slepe in slabovidne ni ovir. Na ta dan se bodo podali od Ankarana do Debelega rtiča in se pridružili zaključku Poti slepih in slabovidnih planincev po Slovenski planinski poti. Obenem bodo obeležili 70 let Slovenske planinske poti, 130 let Planinske zveze Slovenije, dan slovenskega športa in mednarodni dan znakovnih jezikov.

Petra Petravič; Foto: arhiv inPlaninec

 

Tagi