Ihanski gasilci imajo novo

Kljub temu, da smo že dodobra zakorakali v dopustniški in počitniški čas, gasilci PGD Ihan ne poznajo počitka. V ponedeljek zvečer so se zbrali v kar lepem številu in večer namenili operativnemu usposabljanju, saj mora biti gasilec ustrezno pripravljen in usposobljen za primere v resničnih intervencij. Hkrati pa so si ogledali in seznanili z njihovo novo pridobitev, ki so jo minule dni parkirali v njihovi garaži – prikolico za prevoz motorne brizgalne.

Kot nam je povedal poveljnik PGD Ihan Branko Sojer, se je poveljstvo PGD Ihan po pridobitvi nove motorne brizgalne Rosenbauer Fox, pričelo ukvarjati z idejo o nadgradnji obstoječe prikolice za prevoz motorne brizgalne s cerado in opremo za posredovanje ob požarih in drugih intervencijah. Izvedbo nadgradnje so zaupali podjetju AS Domžale nadgradnje d.o.o., ki ga vodi gasilski kolega Anže Korošec. Kot nam je zaupal Sojer so po prvih skicah ugotovili, da nadgradnja obstoječe prikolice ne bo racionalna, zato so šli v iskanje primernejšega podvozja oziroma lahkega priklopnika. Izbrali so lahki priklopnik Pongratz LPA 230/12 U-STK, ki je bil primeren tako zaradi velikosti, kot možnosti odpiranja sprednje in zadnje stranice.

V poveljstvu PGD Ihan so oblikovali nabor opreme ter razporeditev le te. Osnova je bila oprema za samostojno delo gasilskega oddelka pri gašenju požarov, dodali so še opremo za intervencije ob poplavah in neurjih. Tako se v priklopniku nahaja naslednja oprema:

  • prenosna motorna brizgalna Rosenbauer Fox III 4 sesalne A cevi, sesalni koš in zaščita za koš,
  • prenosni agregat Honda,
  • kabelski podaljšek in prenosni reflektor,
  • potopna črpalka Sever,
  • motorna žaga,
  • cevni mostički,
  • 10 B cevi, 6 C cevi,
  • gasilske armature (ročniki, trojaki, spojke),
  • hidrantni nastavek in ključi,
  • gasilski sekiri,
  • ročno orodje (lopate,kramp, metla, sekire),
  • zaboj z opremo za delo z motorno žago,
  • zaboj za vrvi.

Oprema je razporejena v dveh nivojih, ter pokrita s cerado, ki nudi možnost odpiranja glede na potrebe (spredaj, zadaj, boki). Priklopnik je v skoraj v celoti opremljen, saj manjka samo še nekaj B cevi in je pripravljen za uporabo. »Na ponedeljkovih operativnih vajah smo se gasilci podrobno seznanili tako s priklopnikom kot opremo ter opravili praktični preiskus. V kombinaciji z GVM-1 Renault Trafic, ki je opremljen z gasilnimi aparati, nosili, opremo za prvo pomoč ter zavarovanje kraja intevencije tvori učinkovito gasilsko vozilo, ki omogoča povsem samostojno delo gasilskega oddelka. Investicijo v višini cca. 3000€ smo v celoti pokrili z lastnimi finančnimi sredstvi« pove Sojer.

Stari priklopnik so obdržali v društvu ter ga namenili za prevoz tovora oziroma raznovrstne opreme pri intervencijah.

To pa ni edina pridobitev ihanskih gasilcev, saj jim je v mesecu marcu podjetje AS Domžale Moto center d.o.o. podarilo pretočno motorno vodno črpalko Honda WB30 XT, sami pa so dokupili sesalne cevi in koš. Črpalka jim bo služila za črpanja vode v primeru poplav. »V fazi realizacije je tudi akcija pridobitve avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED) in opreme za oživljanje, s katero bomo lahko pomagali našim krajanom ter tudi obiskovalcem v primeru srčnega zastoja«, nam še zaupa Sojer.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi