Homški gasilci ob 70-letnici obiskali Ivana Hrovata iz Nožic

Petek, 4. november je bil za Ivana Hrovata iz Nožic poseben dan. Dopolnil jih je namreč 70. In ker je Ivan gasilec od nog do glave, vrsto let je bil tudi prvi zakladnik PGD Homec, so ga obiskali njegovi gasilski tovariši in mu pripravili gasilsko presenečenje, kot se spodobi za okrogli jubilej.

Ivana Hrovata, ki je v petek, 4. novembra 2016, dopolnil okroglih 70 let, so obiskali njegovi gasilski tovariši iz PGD Homec. Kot je že običaj pri tovrstnih obletnicah gasilcev, so izvedli gasilsko vajo na njegovo hišo, mu tudi izročili darilo, svetega Florjana, zaščitnika gasilcev ter mu seveda iz srca čestitali. Že dan prej pa so bili pri Ivanu na obisku njegovi sokrajani iz Krajnega Brda iz občine Lukovice, Ivan namreč izhaja iz teh koncev, z ženo Joži pa sta si gnezdo pred štiridesetimi leti, okrogla bo 20. novembra, ustvarila v Nožicah. S seboj so pripeljali velik mlaj in ga s pomočjo sosedov in Ivanovih prijateljev ter domačih postavili na njegovem vrtu. Mlaj pa bo sedaj 70 dni opozarjal mimoidoče, da je tam doma slavljenec.

Ivan je gasilec že od malih nog. Svoje prve gasilske korake je naredil v PGD Krašnja. Po preselitvi v Nožice, se je takoj pridružil homškim gasilcem, kjer vrsto let skrbno urejal finance, bil je namreč blagajnik in to tako vesten, da bi ga bile vesele marsikatere finančne ustanove. Po profesiji je Ivan šofer. Prve šoferske zavoje volana je naredil v BTC-ju v Ljubljani, nato je vozil za nekdanji ponos Domžal, Napredek. Ko je omenjeni preminil, oziroma so ga prodali, pa je šel na svoje in vrtel volan vse do upokojitve.

Ivanu in Joži so se v zakonu rodili trije otroci: Nada, Igor in Mateja, imata štiri vnuke in eno vnukinjo, ki jima zapolnijo njun čas. Velik Ivanov hobi je mizarjenje, zato ustvarja razne mizarske umetnine, pa tudi igrače, ki se jih najbolj veselijo njegovi vnuki. Skupaj z ženo se rada udeležujeta raznih izletov, velikokrat pa se podata tudi na sprehod proti homškemu hribu in ob rekreacijski osi ob reki Kamniški Bistrici.

Ivan je mož pokončne drže in pravi možakar. Pred leti mu je kruta usoda vzela sina, ki je preminil v prometni nesreči. Ob sebi ima ljubečo ženo Joži, hčerki, petih vnukov, ki se jih veseli in z njimi preživi veliko prostega časa ter tudi številne prijatelje. Kot gasilec pa je še vedno aktiven, saj se skupaj s preostalimi homškimi gasilskimi veterani udeležuje raznih gasilskih tekmovanj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Mateja Hrovat
Tagi