Gremo s ”trolo” 12D in 21D v Ljubljano

Skoraj dvajset let smo v Domžalah čakali na LPP linijo, ki bi naše mesto še bolj povezala s prestolnico ter prebivalcem omogočila enostavnejšo in cenejšo pot do šol, služb in drugih opravkov. In končno smo dočakali – s 1. oktobrom 2024 bosta začeli voziti kar dve novi liniji, 12D in 21D.

Danes, 27. septembra 2024, je v Domžale pripeljal otvoritveni avtobus linije 12D, kmalu pa se mu bo pridružila še linija 21D. Obe liniji sta velika pridobitev za naše mesto in občino, saj predstavljata pomemben mejnik v izboljšanju javnega prevoza ter povečanju povezanosti med Ljubljano in Domžalami.

Dogodka, ki so ga z zabavnim programom popestrili Čuki, so se udeležili: mag. Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo; Miran Sečki, direktor za upravljanje javnega potniškega prometa; Peter Horvat, direktor Ljubljanskega potniškega prometa; Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, in mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale.

Domžalska županja, mag. Renata Kosec, je ob tem povedala: “Danes je za Občino Domžale velik praznik. Po skoraj dveh desetletjih smo naredili zgodovinski korak na področju trajnostne mobilnosti. Vzpostavili smo integrirano povezavo med Domžalami in Ljubljano z linijo 12D, poleg tega pa uvedli še dodatno linijo, 21D.”

Vzpostavitev linij je bila izvedena v zgolj osmih mesecih, k čemur je pomembno prispeval tudi župan Mestne občine Ljubljana, Zoran Janković. Zadnjo zeleno luč za začetek delovanja pa je dal minister za okolje, podnebje in energijo, mag. Bojan Kumer.

“Avtobusni liniji 12D in 21D bosta začeli voziti 1. oktobra ob 5. uri zjutraj. Za zdaj bodo avtobusi vozili v 20-minutnih intervalih, vendar verjamem, da bomo kmalu prešli na 15-minutne ali še pogostejše vožnje. Na teh linijah bodo vozili večji avtobusi, saj pričakujemo, da bosta med najbolj priljubljenimi linijami. Resnično se veselim njihovega začetka,” je povedal direktor Ljubljanskega potniškega prometa, Peter Horvat.

Po govorih je sledil podpis pogodbe med županjo Občine Domžale, mag. Renato Kosec, in direktorjem Ljubljanskega potniškega prometa, Petrom Horvatom.

Liniji 12D in 21D

Nova linija 12D bo povezovala Bežigrad, Dragomelj in Domžale, medtem ko bo linija 21D potekala med Ježico, Beričevim in Domžalami. Uvedba linije 12D bo za uporabnike javnega prevoza občutno skrajšala pot med Domžalami in Ljubljano, kar bo pomembna prednost za dnevne migrante. Linija 21D bo povečala dostopnost javnega prevoza za prebivalce Ihana, saj bo omogočila hitrejše povezave do Ljubljane, zlasti do Črnuč in mestnega središča, kjer bo možen prestop na druge linije.

Foto: lpp.si

Enak sistem, kot ga poznamo v Ljubljani

Na obeh linijah bo veljal enak sistem kot v Ljubljani. Uveden bo conski sistem, že uveljavljen na drugih integriranih linijah LPP. Dragomelj in Beričevo bosta v coni 1, ostalo območje občine Domžale pa v coni 2.Potniki bodo lahko z vrednostno kartico Urbana potovali iz Domžal do Ljubljane ter v roku 90 minut prestopali na vse mestne avtobuse v Ljubljani za ceno 2,10 EUR.Več o uvedbi integriranih linij 12D in 21D si lahko preberete na spletni strani LPP ali naši podstrani namenjeni LPP voznemu redu Domžale – Ljubljana – Domžale.

Vozni red za liniji 12 D in 21 D je na voljo tudi na našem spletnem portalu tukaj.


Domžale – Ljubljana = Srčno povezani!

Avtor: Karin Božič Zupančič; Foto: Karin Božič Zupančič; Video: Miro Pivar

Tagi