Gostilna dela Domžale je več kot samo gostilna – je priložnost za mlade iz ranljivih skupin

Velikokrat je možno slišati, tudi iz ust domžalskega župana Tonija Dragarja, da so Domžale prostor zadovoljnih ljudi. Da je temu res tako, priča tudi zadnja novost, ki je prišla v Domžale. Prejšnji teden je v prostorih nekdanje upravne stavbe Napredka na Ljubljanski 64, nasproti Občine Domžale, začelo delovati novo socialno podjetje Gostilna dela, kjer so odprli učno delavnico, ki deluje po enakih principih, kot že skoraj šest let deluje na Poljanski cesti v Ljubljani.

Gre za novo restavracijo, ki je obenem še učna delavnica, v njej pa gostinskih spretnosti učijo mlade iz ranljivih skupin. Po besedah vodje programa in direktorice invalidskega podjetja Centerkontura dela, Tite Destovnik se je podobna zadeva, s katero so pričeli v Ljubljani pred šestimi leti, prijela ter posluje dobro, zato so začeli razmišljati, da bi odprli še eno izobraževalno gostilno tega tipa izven Ljubljane. Ko so dobili ponudbo iz Domžal, niso oklevali in so se dogovorili za najem 150 kvadratnih metrov velikega prostora za 50 do 60 gostov, ki bodo k njim prišli na malico ali kosilo. V gostilni, ki je mimogrede precej večja od ljubljanske, bodo namreč za začetek delali od ponedeljka do petka le od 8. do 16. ure.

V Gostilni dela so in seveda še bodo delo dobili mladi iz različnih ranljivih skupin, kot so invalidi ter težko zaposljivi. Namen tovrstnega izobraževanja pa je, da tem mladim ponudijo delovno okolje, kjer pridobijo delovne izkušnje, motivacijo in samozavest ter, da so kasneje na podlagi vsega pridobljenega bolj zaposljivi. Po besedah Tite Destovnik z vsakim mladim, ki se vključi v njihov program, delujejo individualno. Nudijo jim namreč vso strokovno podporo. Program traja od treh mesecev, do dveh let, odvisno od posameznika. Po končanem programu pa posameznik pridobi nacionalno poklicno kvalifikacijo iz strežbe ali pa iz kuharstva, odvisno kje posameznik deluje v času programa.

Da v Gostilni dela gledajo tudi na trajnostni vidik, je že razvidno tudi iz samega ambienta, ki je zelo prijeten na sam pogled. Vsi stoli in mize so namreč iz programa obnovljenega starega pohištva, ki so ga kupili pri fundaciji Vincenca Drakslerja v Kranju. Lokal je zanimiv tudi iz vidika, da gostje lahko vidijo, kaj počne kuhar v sodobno opremljeni kuhinji, ki jo od preostalega prostora loči samo šank. Niso pa pozabili tudi na majhne otroke, saj se v prostoru lokala za njih nahaja poseben kotiček, kjer lahko ustvarjajo in se igrajo. Dostop do samega lokala, kjer se nahaja tudi parkirni prostor, pa je prilagojen tudi invalidnim osebam.

Kot nam razloži Tita Destovnik, je njihov cilj tudi lokalno povezovanje. In sicer z lokalnimi organizacijami in ponudniki lokalne hrane (sveža zelenjava, meso, saje …), predvsem pa si želijo, da bi pri njih delo dobili mladi iz lokalnega okolja, kjer se bodo usposobil iz kuharskih in natakarskih veščin.

Ponudba hrane, ki jo nudijo vsak dan med 8. in 16. uro je podobna kot v Ljubljani. In sicer vsak dan pripravijo eno vegetarijansko juho, mesno enolončnico, glavno mesno, ribjo in vegetarijansko jed, solatni krožnik in sladico. Pri tem pa gledajo, da je vse sveže, se pravi nič iz zamrznjenega programa. Kot smo lahko videli po ceniku, so cene zmerne, saj enolončnica stane 5,50 evra, glavna jed pa sedem evrov. Po lastnih očeh smo se prepričali tudi, da so porcije dovolj velike, kar pomeni, da od tam ne boste odšli lačni. Zato jih le obiščite! Spremljate pa jih lahko tudi na njihovem facebook profilu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič; Video: Miro Pivar
Tagi