Gorniški večer z Andrejem Pečjakom: Vroča ljubezen do ledu in elektrike

V organizaciji Planinskega društva Domžale in Knjižnice Domžale je v torek, 1. decembra 2015, potekal Gorniški večer, katerega gost je bil vsestranski Andrej Pečjak, strojnik in inovator, alpinist, tekmovalec ter sodnik v lednem plezanju. Pogovor z gostom je vodil Borut Peršolja.

Andrej Pečjak, rojen leta 1957 je dokaj pozno, šele leta 1988 začel plezati in kot je dejal, je že v začetku začel razvijati inovacije. Najprej je za svoje otroke naredil dereze, saj otroških derez ni bilo možno kupiti nikjer, saj so kot družina pozimi hodili na izlete v hribe. Zatem je začel izpopolnjevati ledna kladiva, pa cepine, pa kline …

Je pa tudi slovenski inovator in avtomobilski vizionar, saj je skupaj z ekipo inštituta metron naredil tisto, kar je obljubil. Z električnim avtomobilom metron 7, katerega tehnologija električnega pogona in baterij je bila razvita v Sloveniji in to z domačim znanjem, kakor tudi rešitvami, je v dveh dneh odpeljal z Bleda in se pripeljal v Dubrovnik brez vmesnega polnjenja baterij. Samo z električno energijo shranjeno v dveh baterijah je naredil kar 726 kilometrov in s tem dosežkom postavil nov svetovni rekord. Letos 16. junija pa sta z ženo Jasno izboljšala lanskoletni rekord v dometu. V sklopu WAVE 2015 sta peljala 826 kilometrov iz Berlina v Karlsruhe brez polnjenja v povprečju 72 km/h s tem, da so tri krat padli v zastoj. Tak podvig z električnim avtomobilom ni uspel še nikomur v pogojih odprtega, realnega prometa. Seveda so se lotili tudi električnih invalidskih vozičkov, saj samo zamenjava z njihovo baterijo bistveno podaljša domet vožnje, kar je za invalide še kako pomembno.

Še veliko smo izvedeli o delovanju v Ferajnu, pa o plezalnih dogodivščinah, o predelavi avtomobilov v električne avtomobile, pa kako se je vozil po gorenjskih gostilnah ter zbiral odpadna olja za cvrtje, doma pa vse predelal v biodizel ter se z njim uspešno vozil kar nekaj let … Njegov oče je napisal tudi vizionarsko knjigo za otroke Drejček in trije marsovci.

Pogovor je bil zelo zanimiv, saj takšnega gosta s toliko inovacijami ne poslušamo prav pogosto. Še veliko uspehov na področju inovacij želimo gostu in da se katere avtomobilske tovarne povežejo z njim.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi