Gorniški večer s Petro Draškovič Pelc: Narava je še vedno živa

V torek, 1. marca 2016, je v Knjižnici Domžale potekal Gorniški večer s Petro Draškovič Pelc, z naslovom Narava je še vedno živa. Po uvodni predstavitvi se je s Petro pogovarjal Borut Peršolja.

Življenje doktorice biomedicine Petre Draškovič Pelc je prepleteno z naravo. Začelo se je v domači štajerski pokrajini, kjer je z očetom lovcem večkrat odšla na krmišča divjih živali, kjer mu jih je pomagala polniti, se nadaljevalo prek severne poloble ter jo nato pripeljalo v Kočevje, kjer sta se združila narava in srce. Kakšen je njen odnos do narave, najbolje kažejo njene fotografije, ki nam jih je zavrtela v urejenem filmu ob glasbi na platnu. Na vseh svojih poteh, na katerih je sledila lepoti narave, je delala »fotografske zapiske«. Njen dnevnik je poln, pa ne le fotografskih zapiskov, ampak fotografskih umetnij. Ne mara kalupov in rada hodi tudi po robu. Kot pred leti na Aljaski, kjer se je pod njo vdrl rob, rešila pa jo je borovničeva korenina. Na njej je visela sedemnajst ur in dočakala rešitev. Ta izkušnja jo je močno zaznamovala, vendar ni uničila njene radovednosti po tem, kaj je za ovinkom. Ta jo žene od knjige do knjige, od poti do poti, od izkušnje do izkušnje, od fotografije do fotografije.

Petra Draškovič Pelc (1980), rojena v Mariboru, živi v Kočevju, diplomirala iz biokemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (2004), doktorirala iz biomedicine na Kemijskem inštitutu v Ljubljani in Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani (2009). Zaposlena je v svojem podjetju, ARS NATURAE – fotografija, turizem in razvoj, Petra Draškovič Pelc s.p. v Kočevju. Raziskovalka, fotografinja, naravoslovka, popotnica in ljubiteljica narave, turistična vodnica, članica Prirodoslovnega društva Slovenije. Deluje še v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, društvu Dinaricum ter Društvu ljubiteljev Križne jame. S fotografijo in besedo se oglaša v Delu, revijah Svet in ljudje, Adria Inflight Magazine ter Gea, s poti v tujini (Kanada, Aljaska, Sibirija, Švedska, Črna gora) pripravlja potopisna predavanja in fotografske razstave. Za diplomsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Pogovor z gostjo Gorniškega večera si lahko ogledate v zgornjem videu. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi