Godba Domžale ponosno predstavila Slovenijo v francoskem Daxu

Težko pričakovani izlet Godbe Domžale v Francijo je za nami. V sredo, 12. avgusta popoldne smo se skupaj s štirimi mažoretkami iz Mostarja vkrcali na avtobus in se odpeljali francoskim pokrajinam naproti. Vožnja je bila dolga kar 23 ur, a je minila v dobrem vzdušju, čas smo si krajšali s prepevanjem, kartanjem in medsebojnim druženjem. Namenili smo se v oddaljeno mesto Dax ob Atlantskem oceanu, kjer je potekal tradicionalni festival bikoborb, glasbe in vsesplošne zabave.

V četrtek popoldne smo le prispeli v Dax, kjer smo se nastanili v hostlu, v katerem so poleg nas prebivali tudi drugi udeleženci festivala iz različnih držav. Po krajšem odmoru smo na dvorišču pred hostlom izpeljali krajšo vajo šov programa, zvečer pa smo se odpravili v bikoborsko areno, kjer so čez dan potekale bikoborbe, zvečer pa je bil na sporedu šov program pihalnih orkestrov ter mažoretnih skupin. Domžalski godbeniki smo bili tokrat v vlogi gledalcev, žal pa se je zaradi dežja program predčasno končal. Naslednji dan nas je po zajtrku čakala prva povorka po ulicah Daxa. V povorki so bili poleg Godbe Domžale med drugim še predstavniki Italije, Mehike, Romunije, Francije, Škotske, Italije in Zagrebške Mažoretke.

Z igranjem smo razveselili številčno množico, posebej pa smo jih navdušili z našim šov programom, saj smo med krajšimi postanki izpeljali Polža, Vetrnico in Priklon. Po uspešno izpeljani povorki smo se odpravili še v bližnji hotel, kjer smo z godbenimi zvoki gostom popestrili kosilo. Po prostem popoldnevu nas je zvečer čakal glavni nastop v bikoborski areni. Zbralo se je veliko gledalcev, ki so si ogledali nekaj točk pred nami, naš nastop pa je že med prvo skladbo prekinila močna ploha, zato so organizatorji prekinili večer in tako programa v areni žal nismo izpeljali do konca. A to nam ni vzelo volje, prestavili smo se pod streho in tam z drugimi orkestri stopnjevali vzdušje. Tudi naslednji dan nam na dopoldanski povorki vreme ni bilo naklonjeno. Ujel nas je dež, ki nas je popolnoma zalil, a smo kljub temu povorko izpeljali do konca. Kot vedno je tudi tokrat za dežjem posijalo sonce in naše igranje smo končali v sončnem vremenu. Povorki je sledilo kosilo in uradni sprejem organizatorjev, kjer smo se jim z darili tudi sami zahvalili, nato pa smo se v popoldanskih urah odpravili domu naproti.

Vrnili smo se polni lepih vtisov, saj smo uspešno izpeljali naš program in navdušili večtisočglavo francosko občinstvo. Tudi selektorji festivala so pohvalili naše nastope in nas posledično povabili še na večje francoske in italijanske festivale v prihodnjem letu. Pohvale gredo šoferjem, ki so nas srečno pripeljali, predsedniku in dirigentu, ter vsem godbenikom in godbenicam, ki so Domžale in Slovenijo uspešno predstavili na mednarodnem festivalu. Člane Godbe Domžale sedaj čaka malo počitka, nato pa konec meseca in septembra z nastopi in vajami zakorakamo novim projektom naproti.

Avtor: Nataša Kokalj; Foto: Godba Domžale
Tagi