Gasilska zveza Domžale ima v svojih vrstah 28 novih gasilcev bolničarjev – prvih posredovalcev

V mesecu novembru je Gasilska zveza Domžale začela s tečajem prve in nujne medicinske pomoči za prve posredovalce – gasilce bolničarje. Tečaja, ki ga je izvedla Območna izpostava Rdečega križa Domžale, so se udeležili po trije udeleženci iz posameznega prostovoljnega društva iz občin Domžale in Trzin. Teoretični in praktični izpit pa je uspešno opravilo 28 udeležencev.

Gasilci se odpravljajo na različne intervencije, kjer ne rešujejo samo premoženje temveč tudi življenja. Pri svojem delu se pogosto srečujejo tudi z osebami, ki so utrpele takšne ali drugačne poškodbe in jih je potrebno do prihoda reševalcev tudi ustrezno oskrbeti. Za to pa je potrebno imeti ustrezna znanja. V ta namen so v Gasilski zvezi Domžale organizirali 70 urni tečaj prve in nujne medicinske pomoči za prve posredovalce, ki je potekal pod okriljem Območnega združenja Rdečega križa Domžale. Tečaj je obsegal teoretični in praktični del, za zaključek pa je sledil še izpit, ki ga je uspešno opravilo 28 gasilk in gasilcev. S tem so si pridobili specialnost gasilec bolničar oziroma prvi posredovalec.

V času izobraževanja so udeleženci tečaja s teoretičnega in praktičnega vidika obravnavali številne teme, kot so osnove ustroja ustroja in delovanja človeškega telesa (anatomija), prva in nujna medicinska pomoč za prve posredovalce – splošni del, pristop, ocena stanja in oskrba poškodovanca v predbolnišničnem okolju po smernicah International Trauma Life Support – ITLS Basic, poškodbe človeškega telesa, šok, nagla obolenja, zastrupitve in izvedba poroda na terenu, temeljni postopki oživljanja dojenčka/otroka/odrasle osebe, avtomatska zunanja defibrilacija …

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi