Gasilska parada ob 60 letnici PGD Jarše – Rodica

Gasilke in gasilci PGD Jarše – Rodica v letošnjem letu obeležujejo 60-letnico delovanja njihovega društva. V soboto, 8. junija 2024, so priredili gasilsko parado, kjer so slavnostno razvili novi društveni prapor. V paradi so se razvrstili nosilec državne zastave, nosilec gasilske zastave, Pihalna godba Mengeš, vodja parade s spremljevalcema, za njimi pa je bilo razvrščenih enaindvajset praporščakov s prapori, začenši s praporom domačega društva ter prapori sodelujočih sosednjih gasilskih društev, poveljeval pa jim je Slavko Razpotnik. Sledila sta ešalon mladine in ešalon devetinsedemdesetih gasilk in gasilcev iz domačega in okoliških društev ter 18 gasilskih vozil za prevoz moštva, cisterne in vozilo za tehnično reševanje. Vsem je poveljeval poveljnik PGD Jarše – Rodica, David Lavrač.

Poveljnik PGD Jarše – Rodica, David Lavrač, je v spremstvu treh gasilcev prišel po povelje za začetek parade pred gasilni dom, kjer so bili na tribuni častni gostje: Simon Černe, Regijski poveljnik Regije Ljubljana I; Matjaž Korošec, predsednik Gasilske zveze Domžale; Igor Šarc, namestnik poveljnika Gasilske zveze Domžale; mag. Renata Kosec, županja Občine Domžale; Robert Koščak, predsednik PGD Jarše – Rodica; Boštjan Kocjančič, podpredsednik PGD Jarše – Rodica; Matjaž Križnar, župnik Župnije Jarše; predsednik Sveta Krajevne skupnosti Jarše-Rodica, Anton Košenina; ter botra novega prapora, Aleš in Rok Juhant. Vsi častni gostje so se po paradi udeležili tudi proslave in prevzema novega gasilskega prapora.

Gasilski prapor predstavlja društvo in pod svojim okriljem združuje vse člane društva. Prapor pa ni le ponos članov, temveč celotne lokalne skupnosti, ki je ob nakupu novega prapora stopila skupaj in gasilsko društvo tudi finančno podprla. V PGD Jarše – Rodica si želijo, da bi jih novi članski prapor še bolj povezal in začrtal prihodnost, proti kateri stopajo. Povezoval je Anže Kovačič.

Simon Černe, Regijski poveljnik Regije Ljubljana I, je poveljniku Lavraču izdal dovoljenje za izvedbo parade, ki se je nato odvila od Osnovne šole Jarše do šotora na prireditvenem prostoru za gasilskim domom PGD Jarše – Rodica. Na prireditvenem prostoru je Slovensko in Gasilsko himno zapela Moška vokalna skupina Adam Ravbar pod vodstvom zborovodje Petra Pogačarja.

Predsednik PGD Jarše – Rodica, Robert Koščak, je v slavnostnem govoru orisal delo PGD Jarše – Rodica skozi čas obstoja društva. 15. 3. 1964 je dan, ki bo za vedno zaznamovan v njihovi zgodbi, saj je to dan, ko je bilo ustanovljeno PGD Jarše – Rodica. Tistega dne je osemnajst ustanovnih članov skupaj s podporniki začelo orati ledino društva. Iz nič so uspeli ustvariti organizacijo, ki temelji na tovarištvu in danes v njihovem kraju nekaj pomeni. Pogum, vztrajnost, volja in pripravljenost – to so vrednote, zaradi katerih so, delajo in nudijo pomoč na različnih področjih. Bistvo njihovega poslanstva in njihove etike je enakopravno sodelovati, graditi in ustvarjati, ne škoditi drugim ter vse opraviti kulturno, z znanjem in spoštovanjem. Za vse to se trudijo članice in člani PGD Jarše – Rodica, ki letos obeležujejo 60 let delovanja. Ponosni so na svoje delo in pogumni v svojih dejanjih. Predsednik Robert Koščak je predsedniško funkcijo prevzel leta 2013, v dobrih desetih letih pa so z veliko pomočjo lokalne skupnosti uspeli zaključiti največjo investicijo v zgodovini društva – prizidek k obstoječemu gasilskemu domu. V nadaljevanju je predsednik orisal delo operativne enote društva, nakup cisterne in vozila za prevoz moštva, usposabljanje gasilk in gasilcev ter delo z mladimi gasilci. Ob koncu se je zahvalil Gasilski zvezi Domžale, ki bdi nad vsem skupaj s svojimi komisijami, Upravnim in Nadzornim odborom ter Poveljstvom, ki vsem društvom v zvezi nudi primerno podporo pri izvajanju njihovih dejavnosti. Ni pa pozabil tudi na Center za zaščito in reševanje Domžale, ki v naši lokalni skupnosti vsekakor pomeni pomemben nadstandard, ki mu na koncu lahko rečemo kar javna gasilska služba Domžale.

Nekaj besed so zbranim spregovorili tudi gostje: Simon Černe, Regijski poveljnik Regije Ljubljana I; Matjaž Korošec, predsednik Gasilske zveze Domžale; ter županja Občine Domžale, mag. Renata Kosec. Župnik Župnije Jarše je po častnem razvitju prapora le tega blagoslovil. Prapor je v spremstvu botrov Aleša in Roka Juhanta razvil predsednik PGD Jarše – Rodica ter ga predal praporščaku Slavku Razpotniku, ki je obljubil, da bo le tega s ponosom nosil in zanj skrbel. Pripeli so še trakove donatorjev. Ker je bilo trakov šestnajst, so na prapor pripeli samo trak botrov, ostale pa na za to pripravljeno stojalo. Simon Černe, Regijski poveljnik Regije Ljubljana I, je izročil gasilsko odlikovanje II. stopnje ter pripel značko na novi prapor. Prebrali so še imena vseh 198 donatorjev, ki so napisani na žebljičkih na praporu.

S tem se je slovesnost zaključila. Ob koncu so se zahvalili vsem povabljenim gostom, gasilcem in obiskovalcem, da so se množično odzvali povabilu in delili veselje z domačimi gasilci ob 60-letnici delovanja. Vse prisotne so povabili na veselični prostor, da se pozabavajo na gasilski veselici, na kateri so igrali Ansambel Raubarji.

V uredništvu spletnega portala domžalec.si se pridružujemo čestitkam PGD Jarše – Rodica ob njihovem visokem jubileju! Na pomoč, v službi ljudstva dan in noč!

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi