GASILEC – Brihtologi&Brihtarije

Vsem brihtologom v januarju predstavljamo poklic gasilca

Gasilec je sposoben in ustrezno izurjen človek, katerega naloga je gasiti požare in pomagati ob naravnih in drugih nesrečah.

Biti gasilec je nekaj, kar prihaja iz srca in ne zgolj ideja, ki nastane ob gledanju risanke gasilec Samo.

V Sloveniji ima skoraj vsako mesto svoje prostovoljno gasilsko društvo, ki se trudi ohranjati zavest »biti gasilec«, vsa prostovoljna gasilska društva pa štejejo več kot 133.000 prostovoljnih gasilcev. Ta društva so na podeželju dostikrat hrbtenica družabnega življenja in sosedske pomoči.   Korak med »hobijem« in poklicnim gasilcem pa je poguma odločitev. Imamo 13 poklicnih gasilskih enot, okoli 1200 zaposlenih poklicnih gasilcev.

Kako pomembni so gasilci, se zavedamo šele takrat, ko jih nujno potrebujemo.  

Običajno, kadar govorimo o poklicu gasilca predvidevamo, da ta le gasi požar, reši žival z drevesa in pomaga ljudem v naravnih katastrofah, a je delo gasilca bistveno več. Zajema tudi preventivno delo v bivalnem in delovnem okolju, ki ga pokriva gasilska enota, usposabljanje ljudi za varstvo pred požarom ter gašenje, vzdrževanje in servisiranje gasilske tehnike, servisiranje gasilnih aparatov in orodij, stalno spremljanje razvoja gasilske opreme in gasilnih sredstev, svetovanje v zvezi s požarno zaščito, izdelava požarno-varnostnih načrtov ter razne storitve. Delo gasilca je tudi zelo nevarno saj je izpostavljen različnim vplivom, ki so lahko zelo škodljivi za zdravje.

Ob gledanju gasilca Sama in vaj gasilcev je delo gasilca videti zabavno, a je v resnici velikokrat težavno in zahteva ogromno iznajdljivosti, vztrajnosti in potrpežljivosti.

Kako in zakaj svoj poklic opravljajo gasilci v CZR Domžale, si lahko ogledate na posnetku.

Gasilska vozila CZR Domžale si lahko ogledate tukaj.

Obiščite spletno stran Knjižnice Domžale in sodelujte pri projektu Brihtologi&Brihtarije.

Avtor: Knjižnica Domžale; Foto, video: Knjižnica Domžale

Komentarji uporabnikov
Tagi