Gasilci PGD Domžale-mesto Jožetu Ferenčku ob njegovi 80-letnici pripravili presenečenje

Gasilci PGD Domžale-mesto so bili minule dva dni zelo zaposleni. Tokrat jih je zaposlovala bolj prijetna stvar, kot so požari ali druge intervencije. Njihov član Jože Ferenček je namreč včeraj dopolnil okroglih 80 let. Zato je bilo okroglo obletnico gasilskega veterana potrebno tudi primerno obeležiti. V ta namen so mu kolegi veterani skupaj s še nekaterimi mlajšimi člani, dan pred praznovanjem pred njegovo hišo postavili mlaj, ki mimoidoče opozarja, da je tam doma slavljenec. Na dan praznovanja pa so domžalski gasilci pripravili še manjšo gasilsko vajo. Se pravi, da so Jožeta tudi malo zalili ter mu seveda voščili.

Tako kot marsikje, tudi pri gasilcih okrogle obletnice njihovih članov ne odidejo mimo neopazno ampak malo glasno, s sireno, vodnimi curki in seveda tudi z mlajem. Jože Ferenček, ki si je svoj dom pred leti ustvaril na Žejah pri sv. Trojici, je kljub temu, da je Žejan, že vsa leta zvest svojemu matičnemu prostovoljnemu gasilskemu društvu Domžale-mesto. V mlajših letih kot operativni gasilec, v zadnjih letih pa tudi kot aktiven gasilec veteran. Vedno pa je rad s svojimi rokami priskočil na pomoč tudi pri drugih opravilih v društvu.

Gasilci PGD Domžale-mesto so mu ob jubileju pred njegovo hišo na Žejah pri sv. Trojici postavili mlaj, ki sedaj mimoidoče opozarja, da je tam doma slavljenec, ki je dopolnil okroglih 80. Poleg slovenske zastave in letnice, ki so jo dodali na izdelan lipov list, so na mlaj pritrdili tudi gasilsko čelado in gasilski pas, kot se za gasilca spodobi. Da je mlaj prispel na kraj in za samo organizacijo je bil glavni Janez Cerar, Jožetov kolega iz veteranskih vrst, pomagali pa so seveda tudi ostali. Seveda je bil Janez zadovoljen, da je sama postavitev potekala brez zapletov. Ker pa takšni dogodki ne morejo miniti brez glasbene podlage, je bilo poskrbljeno tudi za to, za kar so poskrbeli Stane Žibert, Janez Cerar in Florjan Zabret. Na sam dan Jožetovega praznovanja pa so tja z gasilskimi vozili pridrveli domžalski gasilci, ki so pošteno zalili Jožetovo hišo in čisto malo tudi Jožeta, ki ga je pred vodnimi kapljami varovala velika marela. Po izvedeni vaji je sledil postroj vseh sodelujočih gasilcev, ki jih je vodil Matjaž Korošec, ki je Jožetu predal raport. Sledile so čestitke, podpredsednik PGD Domžale-mesto Stane Kovač je Jožetu izročil kipec sv. Florijana, prisotna gasilka pa nekaj domačega priboljška in šopek. Za konec je sledila še skupna gasilska fotografija, nato pa so se vsi skupaj podali v prostore Doma krajanov Žeje, kjer je sledila še pogostitev za kar je poskrbel Jože z družino.

Jože se je rodil 4. marca 1936 v Cezanjevcim na Štajerskem, mami Elizabeti in očetu Jožefu. Skupaj pa so bili pri hiši štirje otroci. Ker so imeli doma kmetijo, dela tako za mamo in očeta, kot za otroke nikoli ni manjkalo. Da Jože prihaja iz Štajerske, se pozna še tudi danes, kljub temu, da že od mladosti prebiva v Domžalah. Seveda je prav, da ohranja in neguje svoje poreklo. Domači ob tem tudi pravijo, da je Jože ponosen na svojo Štajerščino. Po osnovni šoli, ki jo je obiskoval v rojstnem kraju, je Jože v Ljutomeru opravljal vajeništvo, saj se je učil za ključavničarja. Vojsko je služil v Kninu, kjer je spoznal tudi ljubezen svojega življenja, bodočo ženo, s katero sta si potem ustvarila dom v Češeniku pri Dobu, kjer Jože na tamkajšnjem posestvu našel tudi svojo zaposlitev. V zakonu so se jima rodile tri hčerke, danes pa ima že 10 vnukov in štiri pravnuke. Pred mnogimi leti je Jože pričel graditi vikend na Žejah pri sv. Trojici, ki pa je kasneje postal njegov dom, kjer prebiva še danes. Domači pravijo, da se ob nedeljah vsa ožja družina zbere doma na kosilu, za kar poskrbi Jože, ki vedno kaj dobrega skuha in speče. Vendar pa Jože takšno srečanje ne poimenuje nedeljsko kosilo temveč, da vabi na debatni krožek.

Kot smo že omenili na začetku, je Jože že ves čas dejaven kot gasilec. Zadnja leta med gasilskimi veterani, s katerimi se zelo rad udeležuje tekmovanj, prireditev in srečanj. V svojem življenju je imel tudi različne hobije. Poleg gasilstva je veliko svojega časa porabil pri gradnji hiše, saj je bolj ali manj vse postoril sam. Zelo rad gobari in nabira borovnice. Kot pravijo domači, je Jože zelo pozitiven človek, saj nikoli nič ne potarna, tudi če mu kdaj malo zdravje ponagaja. Vedno pa je zazrt v prihodnost.

Jožetu se čestitkam ob njegovem okroglem jubileju pridružujemo tudi mi!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar
Tagi