FOTO/VIDEO: Podelili priznanja naj pohodnikom 2016 na Svetega Primoža

V mrzlem a jasnem in lepem sobotnem dnevu, 7. januarja 2017, se je na Svetega Primoža nad Kamnikom podala, kot že ničkolikokrat, velika skupina pohodnikov, ki hodijo »GO«, kot rečejo pohodnikom, ki pridno hodijo ter beležijo pohode na Svetega Primoža. Ne moti jih ne led, dež, megla, vročina, mraz, lepo vreme, da ne bi vzeli pot pod noge ter se podali »GO«. Nekateri tečejo, drugi hodijo hitro, tretji pa si vzamejo čas in pogledujejo po okolici, skozi katero gredo na 850 m visokega Svetega Primoža nad Kamnikom. Precej pohodnikov se je ob prihodu na vrh podalo nazaj v dolino, velika večina pa je ostala na veseli podelitvi priznanj, ki jih vsako prvo soboto v januarju podeljujejo najpogostejšim in najbolj vztrajnim obiskovalcem Svetega Primoža nad Kamnikom za preteklo leto.

Kot je za naš portal povedal Peter Uršič, lastnik okrepčevalnice na Svetem Primožu, se pohodniki ob vsakem prihodu na cilj vpišejo v vpisno knjigo, nekateri pa se čipirajo s čipi, ki so jih nabavili v okrepčevalnici. Šteje se samo en pohod na dan, čeprav jih nekateri naredijo tudi po dva ali pa več dnevno. 

Napovedovalec in dobitnik bronaste medalje za 129 pohodov lanskega leta, Ivan Sivec, sicer tudi pisatelj, tekstopisec in novinar je najprej predstavil ansambel Viharnik, lastnik okrepčevalnice Peter Uršič pa se je zahvalil vsem pohodnikom. Nato pa sta skupaj podelila medalje, pokale in praktične nagrade. Skupno 107 pohodnikom od tega je bilo 45 žensk in 62 moških. Ženske pohodnice so prejele za pohode »GO«: 30 bronastih medalj za sto in več pohodov, 6 srebrnih medalj za dvesto in več pohodov ter 9 zlatih medalj za tristo in več pohodov »GO« na Svetega Primoža. Največ pohodov je zabeležila Marta Mrgole iz Zagorice, ki je vknjižila 368 vzponov.

Sledil je predah, kjer je ansambel Viharnik zaigral nekaj poskočnih viž, da so se pohodniki ob plesu malo ogreli, nato pa je sledila podelitev moškim pohodnikom za »GO«: 35 pohodnikov je prejelo bronaste medalje za sto vzponov ali več, petletni Matevž Zore iz Kamnika pa je kot najmlajši član prejel pokal za 20 vzponov, najstarejši pohodnik pa je bil Danilo Belšak iz Kamnika, ki jih šteje devetdeset let. 15 pohodnikov je prejelo srebrne medalje za dvesto in več vzponov, 11 pohodnikov pa zlate medalje za tristo in več vzponov. Največ vzponov je imel Franc Kosirnik iz Stolnika in to kar 369 vzponov »GO«. Ob koncu so še podelili priznanja za najbolj zaslužne pri delu in pomoči v okrepčevalnici.

Tokratna podelitev priznanj in medalj je bila zagotovo nekaj posebnega, saj je ansambel Viharnik predstavil novo himno z naslovom “Na Primoža”, za katero je besedilo napisal Ivan Sivec, melodijo pa zložil Martin Vodlan.

Seveda nihče ni ostal lačen in žejen, za kar je poskrbela vesela ekipa Okrepčevalnice pri Svetem Primožu.

Skratka, tudi novi člani vljudno vabljeni na Svetega Primoža nad Kamnikom … »GO« je vedno luštno!

Na Primoža

Še pred prvim sončnim svitom nad goró
iz meglé na Primoža odrinemo,
tamkaj od Ljubljane pa do Kamnika
zbrana naša planinska druščina.

Kjer sta Sveti Primož in svet´ Felic´jan,
čaka starodavna cerkev nas vsak dan,
streže pa nam Peter, spreten kot študent,
vmes pa žlobudra naš gorski parlament.

»refren« 1X
Na Primoža gremo,
vsi dobre volje smo,
za zdravje hodimo,
saj vsak bi rad-
dočakal let vsaj sto.

Kdor rad doživél bi mnogo avantur,
zvabi Primož ga za štiriindvajset ur,
kdor pa se povzpne tja gor vsaj tristokrat,
zlata mu medalja bo krasila vrat.

Primožev pohod je super obiskan,
dobrodelnost je za dušo balzam,
ko pa zraven še Viharnik zaigra,
se veselje sred planin sploh ne konča.

»refren« 2X
Na Primoža gremo,
vsi dobre volje smo,
za zdravje hodimo,
saj vsak bi rad-dočakal let vsaj sto.

Več foto utrinkov s podelitve priznanj naj pohodnikom si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi