Ferdinand Volf iz Domžal skonstruiral planiško letalnico in jo postavil na svoj balkon

Ob bok svetovno znanima konstruktorjema skakalnic in letalnic Stanku Bloudku in Janezu Gorišku se lahko postavi tudi domžalski konstruktor Ferdinand Volf, ki je letos malo pred zaključkom finala Svetovnega pokala v Planici skonstruiral planiško letalnico in jo tudi sam zgradil ter postavil na balkon svojega stanovanja na Miklošičevi ulici v Domžalah. Res je, da njegova letalnica ni takšne velikosti kot v Planici, vendar pa v dolžino skupaj meri kar štiri metre, kar je za balkon stanovanjskega bloka več kot veliko.

Ob našem prihodu h konstruktorju domžalsko-planiške letalnice Ferdinandu Volfu, je na trenerskem stolpu Goran Janus ravno dal znak Petru Prevcu, da se spusti po letalnici. In res se je. Pristal je daleč v globino letalnice in nato ponosno vzdignil pokal. Seveda je na sodniškem stolpu Miran Tepeš spremljal vetrovne razmere, da so vsi nastopajoči skakalci letali v sprejemljivih razmerah. Ob izteku skakalnice pa smo lahko videli direktorja Svetovnega pokala v smučarskih skokih Walterja Hoferja, ki je budno spremljal vse dogajanje.

Domžalska letalnica, ki jo je letos zgradil Ferdinand Volf in postavil na svojem balkonu, je narejena z ljubeznijo, njegovimi spretnimi rokami in seveda idejami. Brez njih namreč ni nič. Letalnica ima vse detajle, kot jih ima tista v naravni velikosti. Nalet, startna rampa, stopnišče, odskočna miza, trenerski in sodniški stolp, doskočišče s pravimi konfiguracijami, iztek ter tudi oglaševalce. Vse tako kot mora biti. In da po njej lahko skačejo figurice z lesenimi smučmi, ki jih je izdelal Ferdinand. V času našega obiska so skakali slovenski tekmovalci in prav vsaka figurica s smučmi ima ime naših tekmovalcev.

Ferdinand nam je zaupal, da se je vse skupaj začelo že v osnovni šoli, ko so s prijatelji izdelali smučarske skakalce in tekmovali na seniku. Za podlago pa so vedno vzeli kartonski papir, ki so ga njihove mame uporabljale za okrasitev polic. Tako so si po njegovih besedah krajšali čas. Pred dobrimi dvajsetimi leti, takrat je v svetovni vrh prišel Primož Peterka, je bil na praznovanju nekega rojstnega dne. Tam je bil tudi mlajši fant in Ferdinand je naredil skakalnico ter skakalca s smučmi in se je skakalo. Po tem je vse skupaj malo zamrlo. Do letošnjega leta, ko so uspehi Petra Prevca spodbudili Ferdinanda, da se je lotil izdelave makete planiške letalnice z vsemi detajli. Letalnica ima 22 lučk, ravno toliko, kot je imel Peter v zadnji sezoni stopničk, ki jo ponoči razsvetljujejo. Same ideje, kaj bi še dodal letalnici so po njegovih besedah prišle sproti. Ravno na marčevsko soboto, dan pred velikim finalom, je Ferdinand ugotovil, da bi bil potreben še sodniški stolp. In ga je izdelal … Smuči na katerih so pritrjene figurice, ki jih je kupil v trgovini, je izdelal iz lesa. Atrakcijo so si ogledali že mnogi. Najbolj so navdušeni otroci pa tudi odrasli. Seveda tudi tekmujejo.

Na koncu tega prispevka lahko samo še zapišemo: »Zanimiva zgodba izjemnega ustvarjalca iz Domžal. Glede na videno in slišano, smo prepričani, da bo izpod njegovih rok nastalo še marsikaj zanimivega. Tako kot je že do sedaj. Izdelal je namreč tudi maketo gondole, ki vozi na Veliko planino, vsako leto izdela jaslice, po katerih se pastirji sprehajajo …«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Tagi