»En lep poletni dan« na Mažijevem griču zaživel z dobro energijo

»Kako dobro je deliti dobro energijo!« je bila in ostaja srčna želja, vodilna misel ter rdeča nit posebnega srečanja, ki ga je v nedeljo, 23. julija 2023 na Mažijevem griču organizirala Alenka Lena Klopčič, ajurvedska in jungovska coachinja ter ustanoviteljica Dobre energije. Tudi z Domžalcem smo se odpravili na dogodek in preživeli prekrasne trenutke v družbi znane glasbenice Tinkare Kovač in kantavtorja Boštjana Pertinača, mojstrice oblikovanja čudovitih izdelkov iz gline Daše Kogoj (Daša’s Pottery in Studio Biskvit) ter Maje Batista (Studio Zlatobela), ki je cel čas dogodka v showroomu Dobre energije izvajala »zen masaže« obraza.

Alenka Lena Klopčič si je dogodek zamislila za umiritev uma in ‘pocrkljanje’ duše. Kdor je želel, je lahko poizkusil ajurvedski čaj in prisluhnil pogovoru o ajurvedi – vedi o življenju, ki se je zaključil s pulzno diagnostiko. Alenka je skupaj s sošolcem z mednarodnega ajurvedskega podiplomskega programa na fakulteti Alma Mater Janijem Šubicem udeležencem ponudila tudi kratke ajurvedske obravnave.

»Ajurveda je namreč zelo praktična veda in ponuja čisto konkretne rešitve za neuravnovešeno stanje in posledično slabo počutje posameznika, ki mora biti seveda pripravljen na uvedbo določenih sprememb v svojo dnevno rutino. Upoštevanje doš – vate, pitte in kaphe – je pri tej ključno in služi pravzaprav kot vodilo.«

Alenka Lena Klopčič, »En lep poletni dan«, (foto: Siniša Kanižaj)

»Pri ajurvedi je ključno, da se sprejemamo in da se imamo radi in da ne gremo v spremembe z občutkom prisile »to moram«, pač pa z vodilom »to si želim« in da v tem duhu tudi eksperimentiramo z novimi okusi (ki so ustrezni za našo došo), da prisluhnemo tudi telesu (ali potrebuje morda več gibanja ali pa umiritev) in seveda umu«.

Srečanja se je udeležila tudi izjemno priljubljena in večkrat nagrajena glasbenica Tinkara Kovač, ki nas je s prekrasnim igranjem na flavto in petjem, nežno povabila k spoznavanju našega notranjega sveta tudi s pomočjo odkrivanja moči in lepote, ki jo ima barva našega glasu. V prijetnem in sproščenem pogovoru sta spregovorili o pomenu skrbi zase, negovanju ljubezni do sebe, pogumu pri raziskovanju svojih talentov in o negi grlene čakre.

Alenka Lena Klopčič in Tinkara Kovač, »En lep poletni dan«, (foto: Petra Petravič)

Tinkara je večkrat poudarila, kako je glas nekaj čudovitega in nas ob tem opomnila, da je zanj treba tudi ljubeznivo skrbeti, saj je grlena čakra ključna za moč izražanja, kar je še kako pomembno v današnjem svetu, ki od posameznikov zahteva več in več. V vzpodbudo vsem, ki so kadarkoli slišali, da “nimajo posluha” je položila na srce, naj se s tem ne obremenjujejo, kajti osebno globoko verjame, da »neposluh« ne obstaja. In da je vsak glas edinstven in tudi v tem se skriva njegovo izjemno bogastvo. Predstavila je tudi nekaj tehnik pravilnega dihanja, kjer lahko dejansko zadihamo s polnimi pljuči in med govorom ne obremenjujemo toliko glasilk.

Boštjan Pertinač in Tinkara Kovač, »En lep poletni dan«, (foto: Petra Petravič)

Pogosto nas je opozorila o pomenu ljubezni do našega edinstvenega glasu in njegove melodičnosti, nas spodbudila glede vztrajanja pri prepevanju, v kolikor je to naša želja in nas celo nagovorila, naj se ji pri petju pridružimo. Navkljub začetni sramežljivosti in prepričanju, da nam petje nekako ni dano, samo zbrali pogum in skupaj tudi zapeli. Glasba ni samo za zabavo in zabavljaštvo, ampak ima tudi globljo vrednost in pomen. Ponuja odgovore na številna vprašanja in postavlja nova, ter pozitivno vpliva na ljudi. Glasba absolutno dviguje vibracijo (posameznikov in množic) ter tako pomaga izboljšati počutje tako posameznikov, kakor tudi družbe.

Boštjan Pertinač in Tinkara Kovač, »En lep poletni dan«, (foto: Siniša Kanižaj)

S (kraškim) kantavtorjem Boštjanom Pertinačem sta tako začela in sklenila svoj del programa v melodijah flavte, kitare in celo harfe.

Tinkara Kovač je nedavno v Rimu, na festivalu Tulipani di Seta Nera, posvečenemu angažiranim, socialnim in dokumentarnim avdio-video vsebinam, prejela kar tri nagrade za video Shchedryk – Peace 4 Ukraine, in sicer nagrado v kategoriji Social Klip, glavno nagrado v kategoriji Social Klip in nagrado za video, ki spodbuja trajnostni razvoj.

Umetniško ustvarjanje kakršno je oblikovanje gline ima neverjetno moč pri umiritvi vihrajočih misli ali t.i. »opičji umk«. S priznano ustvarjalko Dašo Kogoj, ki stoji za blagovno znamko Daša’s Pottery, soustanovila pa je tudi Studio Biskvit – studio za oblikovanje keramike, so se številni preizkusili v gnetenju in oblikovanju izdelkov iz gline.

Oblikovanje gline, »En lep poletni dan«, (foto: Siniša Kanižaj)

Da je srečanje potekalo kar se da sproščeno, je poskrbela tudi Maja Batista, ki ima v Domžalah studio Zlatobela, ki je v showroomu Dobre energije izvajala ‘zen masaže’ obraza.

Zlatobelina zen masaza, »En lep poletni dan«, (foto: Siniša Kanižaj)

Dogodek je sicer potekal brezplačno, imel pa je tudi dobrodelno noto. Zbirani prostovoljni prispevki (200 evrov) bodo predani inštitutu Lunina vila, katerega poslanstvo je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih. V »dobrodelni mošnjiček« je poleg obiskovalcev prispeval tudi Siniša Kanižaj, ki je »En lep poletni dan« tudi profesionalno fotodokumentiral.

Mažijev grič, »En lep poletni dan«, (foto: Siniša Kanižaj)

Avtor: Petra Petravič; Foto: Siniša Kanižaj, Petra Petravič

Tagi