Drugo srečanje potomcev Mahkotovih – Kos Amalije in Antona

V soboto, 23. septembra 2023, so se v Gostilni pri Japu, v Prapročah pri Temenici, po več kot desetletju, zbrali potomci Mahkotovih – Kos Amalije in Antona.

Na pobudo Antonije Kos, glavne organizatorke srečanja in njenih soorganizatorjev Igorja Leskovška, Mihe Capudra, Boštjana Berka, Barbare Zadravec, Špele Capuder ter zakoncev Majde in Emila Zadravec, se je po trinajstih letih skupaj zbralo 129 Mahkotovih potomcev od 242 še živečih. Srečanje bi se moralo zgoditi že v letu 2020, takrat je minilo 10 let od prvega srečanja, a jim ga je preprečila korona, ki je marsikomu prekrižala načrte.

»Verjamem, da govorim v imenu vseh organizatorjev, ko vam iskreno priznam, da ste nas s tako številno udeležbo na srečanju, zelo osrečili. Ne vem, ali tako čutite vsi, a jaz sem zelo ponosna, da sem delček tako velike družine«, je v uvodu zbrane ponosno nagovorila Antonija in dodala: »Kadar se zadeve lotiš s srcem, ni nič pretežko«.

Tako se je vse skupaj začelo … Februarja leta 1900, je v majhni vasici Češnjice pri Moravčah, na Kramarčkovi domačiji, otroški jok osrečil Johano in Janeza Kosa. Rodil se je njun najmlajši, deseti sin Anton. Leto in pol kasneje je na obrobju Črnega grabna, na Vidmu pri Lukovici, luč sveta ugledala mala Amalija, edinka gostilničarja Ignaca in Frančiške Lipovšek.

Veličastno Mahkotovo družinsko drevo.

Samo Bog je takrat vedel, da se bosta njuni poti čez slabi dve desetletji prepletli in združili v še trdnejšo, ki ju bo spremljala do konca njunih dni. Usoda je torej hotela, da se Amalija in Anton spoznata med pospravljanjem sena v Logu pri Moravčah. Njuna ljubezen je tisti trenutek pognala korenine, na katerih danes stoji naše močno in košato družinsko drevo.

Organizatorji srečanja niso imeli lahkega dela, posodobiti je bilo treba naslove in rojstne podatke vseh otrok, vnukov, pravnukov, prapravnukov in letos prvič praprapravnukinje Kos Amalije in Antona z Vidma pri Lukovici. Drugega julija letos se je Mahkotova družina povečala za novo članico Isabel, ki je prva predstavnica pete generacije Kosov in je prapravnukinja Kos Ladota.

V vseh teh letih jih je nekaj tudi žal pokojnih in v spomin nanje ter v čast vsem prisotnim, je dvorano na srečanju krasilo ročno narejeno družinsko drevo, prepleteno iz 176 žičk, vsaka predstavlja posameznega krvnega potomca rodbine. Drevo je tedne in mesece pred srečanjem skrbno izdelovala organizatorka srečanja Antonija Kos. V Kosovo zibelko sta Amalija in Anton v 23. letih položila 14 otrok. Tako se iz debla vije 14 vej, 14. Mahkotovih otrok, iz teh pa naprej njihovi otroci in naprej otroci njihovih otrok in tako naprej vse do pete generacije potomcev. Na srečanju je bilo izobešeno tudi staro družinsko drevo, iz leta 2010. Potomstvo Amalije in Antona Kosa danes šteje 266 potomcev, od tega je 24 žal že pokojnih.

Častni Mahkotovi družinski člani: France, Minka, Anka, Ivanka, Jože, Viktor, Peter in Stanka.

Častni Mahkotovi družinski člani, France, Minka, Anka, Ivanka, Jože, Viktor, Peter in Stanka so pripovedovali zgodbe iz njihovega otroštva, vsi so sodelovali v zabavnem kvizu ob anekdotah Mahkotovih otrok, ponovno so pogledali film s predstavitvijo vsake družine posebej, na podlagi predstavitve, ki je bila narejena na prvem srečanju Kosov.

Program je popestril ansambel Blagor gluhim, s člani domače zasedbe. Bilo je lepo in vredno bo nekoč spet ponoviti.

Avtor: Jana Avbelj pravnukinja Amalije in Antona Kosa

Tagi