Draga moja prijateljica knjiga

Prvo srečanje s knjigo je lahko ljubezen na prvi pogled ali nesporazum, ki se spremeni v dalj časa trajajočo zamero. Le ta se lahko okrepi ali krha, kar je seveda odvisno od vpliva številnih dejavnikov, ki nam pomagajo ali otežujejo graditi odnos do knjig in posledično tudi do branja.

Med pomembnimi dejavniki vsekakor izstopa odnos, ki so ga do knjig in branja imeli za nas pomembni drugi, kakor tudi širša okolica, katere del smo v času odraščanja bili tudi sami. Način, na katerega nam je bila prva knjiga sploh predstavljena in tudi kasneje, ko so nam bile knjige ponujene v branje. Vsekakor pa velja opozoriti tudi na tematiko in pa primernost le te za različne faze odraščanja, kakor tudi naše takratno razpoloženje. Zapisano ima morebiti lahko na trenutke celo pesimističen prizvok, vendar velja opozoriti, da se odnos do branja in pa knjig, skozi življenje lahko tudi spreminja. Iz začetnega nesporazuma se lahko razvije tudi lep in navdihujoč odnos.

Knjiga je lahko dobra in zvesta prijateljica. Na poti skozi življenjske prelomnice zaupanja vredna sopotnica ter pomembna opora v času najrazličnejših dilem in izzivov. Lahko je dragocen in neusahljiv vir navdiha, ki nas v času preizkušenj nagovarja in spodbuja. Nam nudi tolažbo in prežene občutek samote, nerazumljenosti in morebitne osamljenosti. Pomaga razumeti dogodke, v katere smo včasih tudi sami nehote ter naključno vpleteni in ponuja vpogled v svet, ki nas obkroža.

V knjigah so opisana strastna doživljanja in skrivno tleča hrepenenja. Razkrite številne spletke, ki vodijo v nepričakovane preobrate. Izpostavljeni so tudi hrabri vojaški podvigi ter čakanja na vrnitev, ki je vprašanje kdaj, in če sploh se zgodi.

Avtorji in ilustratorji nam v knjigah razkrijejo del njihovega sveta. Povabijo nas, da vstopimo tja, kamor si mnogi želijo vstopiti in nam ponudijo pogled na dogajanje in doživljanje oseb, ki jih sicer ne poznamo, vendar si morebiti potihem celo želimo, da bi jih nekoč v živo tudi videli. Srečali in spoznali. Morda celo skupaj poklepetali.

Svetovni dan knjige je priložnost, ko se nam knjige mnogo bolj približajo. Ne glede na razvijajočo se tehnologijo, njeno uporabnost in udobje, ki nam ga na določen način tudi ponuja, nič ne more nadomestit ali pričarat edinstvenega občutka, ki se ob prebiranju tiskane knjige prebuja v vsakemu od nas. Med branjem zapisanih besed, ki nagovorijo naša čustva, spodbujajo predstavo ter krepijo domišljijo, ter listanjem strani, kjer zadiši po edinstvenem vonju, ki ga imajo in ga lahko ponudijo samo tiskane knjige, nenadoma vstopimo v svet, ki nas pritegne. Se prepustimo in poglobimo v opisano dogajanje.

Podarite si možnost, knjigam pa priložnost, da vas v soboto, 23. aprila 2022, ko obeležujemo svetovni dan knjige, znova nagovorijo. Založba Miš ponuja širok in raznolik izbor izvirno slovenskih in prevedenih kakovostnih knjižnih del, ki so razporejene v različne kategorije. Izbirate lahko otroške knjige, mladinske knjige, knjige s priznanjem, leposlovje za odrasle in še mnoge druge.

Avtorica: Petra Petravič

 

Tagi