Dr. Marjetki Stražar priznanje ZKGS za življenjsko delo

V petek, 7. junija, so v Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki najvišji predstavniki Zbornice komunalnega gospodarstva Slovenije slovesno podelili priznanja in nagrade ZKGS za leto 2023 na področju komunalnega gospodarstva. Med nagrajenci je bila tudi dr. Marjetka Stražar, nekdanja dolgoletna direktorica JP CČN Domžale-Kamnik, ki je prejela priznanje ZKGS za življenjsko delo. Podjetje je uspešno vodila vse do svoje upokojitve leta 2023.

“Dr. Marjetka Stražar je svojo kariero na CČN začela pred štirimi desetletji kot vodja laboratorija. Že pod vodstvom dr. Olge Burice je od samega začetka sodelovala pri razvoju in nadgradnji tehnološkega procesa čiščenja odpadne vode. Leta 2009 je postala direktorica, in prav njej gre največ zaslug, da je CČN Domžale-Kamnik postala ena izmed najbolj priznanih in tehnološko naprednih čistilnih naprav, prepoznana tako doma kot v tujini,” je ob tej priložnosti poudarila dr. Marjetka Levstek, ki je vodenje CČN prevzela februarja lani.

V svoji dolgoletni karieri na CČN je dr. Stražarjeva skupaj s sodelavci razvila in nadgradila številne tehnološke postopke obdelave in čiščenja odpadne vode. Znanje, ki ga je pridobila v okviru študija in dela na CČN, je predstavila na mnogih domačih in mednarodnih strokovnih srečanjih. Kot ugledna avtorica je za ozaveščanje javnosti v okviru komunalne dejavnosti objavila vrsto znanstvenih in strokovnih člankov. Svoje bogate izkušnje in spoznanja je vedno predano delila s kolegi iz drugih čistilnih naprav, kar ti še danes neizmerno cenijo. Sodelavci jo opisujejo kot gonilno silo in eno ključnih promotork pri izvedbi pomembnih razvojnih in raziskovalnih projektov na področju čiščenja odpadne vode. Poleg tega je bila tudi izjemna mentorica številnim študentom pri pripravi seminarskih in diplomskih nalog.

 

Dr. Marjetka Stražar (četrta z leve) med prejemniki priznanj in nagrad ZKGS za leto 2023 na področju komunalnega gospodarstva. /foto: arhiv ZKGS/

Na slovesnosti v Kostanjevici na Krki so izpostavili ključno vlogo dr. Marjetke Stražar pri razvoju in napredku CČN Domžale-Kamnik. Pod njenim vodstvom se je izkazala odlična organizacija dela in brezhibno izvajanje obvezne gospodarske javne službe (OGJS), hkrati pa je zavzeto skrbela za ohranjanje narave s uvedbo posebnih storitev obdelave tekočih odpadkov, ki jih na CČN redno izvajajo. S prilagajanjem velikemu povpraševanju in potrebam na trgu je vključila tudi tržne storitve usposabljanja kadrov na čistilnih napravah ter svetovanja. Usposabljanje operaterjev čistilnih naprav na CČN, ki ga že skoraj dve desetletji izvajajo, je postalo ena redkih možnosti za praktično in teoretično usposabljanje na tem področju v Sloveniji. Poleg tega je uvedla strokovna izobraževanja pod imenom Dnevi znanja, kjer dobavitelji tehnološke opreme predstavljajo operaterjem na čistilnih napravah svoje najnovejše rešitve.

V svoji dolgi karieri je dr. Marjetka Stražar s svojimi dragocenimi izkušnjami uspešno nadgradila in obogatila strokovno znanje v dejavnosti čiščenja odpadne vode po vsej državi. S svojim strokovnim delom je ključno prispevala k ozaveščanju o pomenu čiščenja odpadnih voda v Sloveniji. Njeno poklicno delo, nenehno nadgrajevano s stalnim izobraževanjem, je postavilo standarde na višjo raven, kar je zagovarjala tako pri sodelavcih kot zaposlenih na drugih čistilnih napravah. Zaradi predanosti svojemu delu je uživala spoštovanje ne samo svojih sodelavcev in lastnikov, ampak tudi širše strokovne in laične javnosti.

Priznanju se pridružujejo tudi vsi njeni bivši sodelavci na CČN Domžale-Kamnik.

Nina Orehek, foto: JP CČN Domžale-Kamnik

Tagi