dr. Maks Merela – prejemnik Plakete Civilne zaščite kot priznanje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne uspehe pri zaščiti in reševanju

Vsako leto 1. marca obeležujemo dan Civilne zaščite. To je tudi dan, ko se zaslužnim podeljujejo priznanja za njihovo delo na področju zaščite in reševanja. Zaradi ukrepov ob pandemiji korona virusa so bile letos tudi te prireditve prikrajšane za svojo slovesnost – priznanja bodo reševalne enote svojim članom podelile na internih aktivnostih. Tako je na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije 1. marca najvišja priznanja prejela le peščica izbranih pripadnikov Civilne zaščite. Med prejemniki je bil tudi naš občan, dr. Maks Merela iz Depale vasi, ki je prejel Plaketo Civilne zaščite kot priznanje za življenjsko delo, posebne zasluge in izjemne dosežke pri zaščiti in reševanju, kot član Jamarske reševalne službe Slovenije.

Maks Merela se z jamarstvom ukvarja že od leta 1992. Leta 1996 je pri Jamarski reševalni službi Slovenije opravil izpit za jamarskega reševalca in od tedaj neprekinjeno deluje kot operativni jamarski reševalec. V preteklosti je bil vodja reševalnega centra JRS Ljubljana, Vodja operative Jamarske reševalne službe in je eden vodilnih članov JRS, ki so uspeli urediti status ekipe za širjenje ožin v primeru reševanja iz jam ter status ekipe za reševanje izza sifonov. Maks Merela v zadnjem obdobju deluje predvsem na mednarodnem področju reševanja iz jam, kot inštruktor deluje na Mednarodnih usposabljanjih reševanja iz jam na območju JV Evrope, pred leti je vodil projekt EU Proteus, ki je bil prvi projekt na področju jamarskega reševanja finančno podprt s strani Evropske komisije. Maks Merela je bil idejni vodja razvoja ekipe za mednarodna posredovanja (Cave Search And Rescue – CaveSAR), ki se je leta 2018 certificirala v sistema evropske zmogljivosti za nujni odziv (European Emergency Response Capacity – EERC), kot edina mednarodna enota za reševanje iz jam v Evropi. Vse od njenega nastanka tudi vodi mednarodno enoto CaveSAR, takoj po ustanovitvi enote pa je tudi vodil Evropski projekt financiranja adaptacije enote za opremljanje (CSAR IDAP) v vrednosti preko 340.000 evrov.

Zaradi vseh njegovih prizadevanj in dosežkov, ga je Jamarska zveza Slovenije predlagala za priznanje – Plaketo Civilne zaščite. Nekaj dodatnih besed o njegovem delovanju znotraj Jamarske reševale službe in njegovem razmišljanju o prostovoljnem delu pa lahko zasledite tudi na tej spletni povezavi, kjer je na voljo pogovor z njim v novi rubriki Radio Slovenija.

Njegovo mišljenje o pomoči sočloveku pa poznajo tudi njegovi sokrajani, saj se vedno aktivno vključi v reševanje družbenih problematik svojega kraja.

Damijan Potrpin, član DZRJ Domžale
Vodja JRS centra Ljubljana

Tagi