Domžalsko društvo Terra Anima predlagano za najvišjo državno nagrado za izjemne dosežke

O domžalskem društvu Terra Anima smo letos slišali že veliko dobrega. Tokrat je društvo med desetimi kandidati, ki so nominirani za nagrado Rada Smerduja – najvišjo državno nagrado za izjemne dosežke, ki pomembno prispevajo k razvoju stroke na področju ohranjanja narave. Letos bodo nagrado podelili prvič, 14. junija, na rojstni dan Rada Smerduja.

Cilj nagrade Rada Smerduja je poudariti pomen aktivnega ohranjanja narave ter izpostaviti dosežke posameznikov in organizacij na tem področju. Letošnji prejemnik bo slovesno razglašen 14. junija 2024 v parku Škocjanske jame.

Terra Anima, društvo za poglobljeno ekologijo, je eden izmed kandidatov za prestižno nagrado. Njihovo delo je v središču pozornosti zaradi izjemnega prispevka k varovanju okolja. Terra Anima je nedavno prejela nagrado Občine Domžale za požrtvovalno delo na področju varovanja okolja in izobraževanja o pomenu mokrišč.

Med najvidnejšimi dosežki društva je pobuda za zavarovanje Češeniških in Prevojskih gmajn. Po sedemletnem vztrajnem prizadevanju so uspeli doseči zavarovanje teh območij v krajinski park, kar je res velik korak v smeri ohranjanja naravnega bogastva. Društvo s svojimi pobudami povezuje lokalna društva in skupnosti ter sodeluje v različnih akcijah, kot so prenašanje dvoživk (žab), sajenje dreves in čistilne akcije, s čimer spodbujajo aktivno sodelovanje v varovanju okolja tako med otroki kot med odraslimi.

Poleg svojega lokalnega delovanja se Terra Anima uveljavlja tudi na mednarodni ravni, še posebej pri zaščiti močvirij. Njihov slogan “Skupaj ustvarjamo in varujemo življenje znotraj in zunaj nas” jasno izraža njihovo predanost ohranjanju narave.

Karin Božič Zupančič; Foto: Visit Domžale

 

Tagi