Domžalski invalidi v času epidemije ne ostajajo brez pomoči

Invalidi za invalide

Medobčinsko društvo invalidov Domžale je bilo ustanovljeno pred 45 leti in je eno najštevilčnejših društev v občini Domžale, ki šteje preko 1.670 članov od tega 1.260 invalidov s pravnim statusom, predvsem statusom delovnega invalida. To pomeni, da so invalidi postali zaradi posledic na delu. Iz občine Domžale je preko 1.270 članov, ostali pa so iz  občin Moravče, Lukovica, Mengeš in Trzin, ki jih društvo pokriva. Žal jim je letos zaradi epidemije odpadla proslava ob 45 letnici delovanja, s tem pa tudi  vsakoletno druženje. So pa v poletnih mesecih izvedli vse športne aktivnosti in tekmovanja, ki so jih imeli v planu. Ob tem so  nekaj dni nazaj izdali tudi športni zbornik MDI Domžale, kjer so opisane letošnje športne dejavnosti in dosežki Medobčinskega društva invalidov Domžale,  Moravče, Lukovica, Mengeš in Trzin.

V teh decemberskih dneh so prostovoljci Medobčinskega društva invalidov še posebej aktivni. Neprecenljivo delo na terenu opravijo prav prostovoljci, ki  se trudijo ohranjati stike z vsemi člani društva. Letos so prostovoljci za svoje člane vložili 15 tisoč ur prostovoljnega dela, kar je članom društva veliko pomenilo, saj so zaradi korona krize vrata društva ostala mnogokrat zaprta, tako da se niso mogli družiti na društvu.

Ekipa domžalca je predsednico društva Vido Perne obiskala ravno v času največje aktivnosti, saj so od Anine zvezdice dobili 200 paketov, ki jih vozijo najbolj ranljivim članom društva v vseh petih občinah. Za naš portal je predsednica MDI Domžale Vida Perne povedala, da Društvo vseskozi izvaja osem posebnih socialnih programov. Da društvo tudi letos izpolnjuje program, ki so ga sprejeli za 2020, dokazuje, da so bili prostovoljci, ki v društvu delujejo, vseskozi aktivni, kljub temu da spadajo med ranljivo skupino, sploh v času »korone«. V društvu so korono tako rekoč malo prehiteli in so že v mesecu januarju in februarju obiskali vse njihove člane, jim izročili koledar s programom in ugotavljali njihovo socialno stanje. Tudi športne dejavnosti, kjer so dosegali lepe uspehe, so uspeli izvesti v času sproščenih ukrepov, odpadlo pa jim je žal slavnostno praznovanje 45. obletnice društva in ena ekskurzija – kar pa je na preostali, izvedeni program vseeno dokaj malo.  Jih pa zelo žalosti, saj jih je letos zapustilo 50 članic in članov v starosti od 80 do 90 let, ki so imeli pridružene bolezni, a se zaradi kovida niso mogli posloviti od njih, tako kot od vseh v prejšnjih letih, z svojo prisotnostjo, zato so svojcem pošiljali bone za nakup sveč in seveda tudi sožalnice.

Po besedah predsednice društva Vide Perne je v času epidemije COVID-19  delo društva potekalo po navodilih NIJZ, zato  je bilo potrebno opravljati delo »papirnato«. Čeprav na daljavo, so ohranjali stik z njihovimi člani, saj njihovo članstvo predstavljajo starejši invalidi, ki so ostali izolirani doma – nekateri sami, nekateri s svojimi najbližjimi, nekaterih v domovih starejših občanov, še vedno pa jim je bilo društvo v veliko pomoč. »Ker so nas želeli vsaj slišati in nas kaj vprašati, mi pa se pozanimati o njihovem stanju, jim je bila na voljo vsaj naša številka, da so nas lahko poklicali,« je dejala predsednica Vida Perne.

Neprecenljivo delo na terenu pa so opravili prav prostovoljci, ki so se trudili ohranjati stike. 15000 ur prostovoljnega dela je letos za njimi, saj so v letošnjem letu  obiskali vse invalide I. kategorije v mesecu septembru in jim izročili darilne kartice, obiskali pa so tudi ostale invalide. Res so izkoristili čas, ko so bili še dovoljeni osebni stiki.

»Društvo pa ni pozabilo na socialno ogrožene invalide, predvsem na tiste v finančni stiski. S finančno pomočjo smo jim vsaj malo skušalo olajšati težek vsakdan. V naši »bogati« občini je žal še premnogo tistih z nizkimi osebnimi dohodki, ki so daleč od »bogatije« in so veseli vsake dobronamerne pomoči,« je dejala predsednica Vida Perne. Zato se zahvaljujejo tudi vsem sponzorjem, ki jim po svojih močeh donirajo sredstva.

Tudi letos je društvo z velikodušno pomočjo Anine zvezdice obdarilo svoje invalide, ki so potrebni pomoči. Izkoristili so kombi, ki so ga 7 let nazaj prejeli s pomočjo Anine zvezdice in jim odlično služi. Ne znajo si predstavljati, kako bi izgledali dnevi, če ga ne bi imeli. S kombijem njihov prostovoljec  Ivan Rems, ki ni samo prostovoljec temveč tudi šofer, opravi vse prevoze, ki jih  invalidi MDI Domžale potrebujejo, in sicer k zdravniku, na zdravniške preglede v bolnišnico, prevaža pa tudi njihove športnike. S kombijem  tako brez težav razvažajo pakete, ki jim jih je za socialno ogrožene invalide podarila Anina zvezdica. Letos so dobili dvesto paketov, težkih po petnajst kilogramov, ki jih bo prejelo prav toliko najbolj ogroženih članov društva v vseh petih občinah, ki jih pokriva MDI Domžale.  Pri dostavi paketov spoštujejo vse potrebne ukrepe NIJZ – razkuževanje rok, nošenje mask in razkuževanje svinčnikov. Eni akciji razdeljevanja se je pridružila tudi ekipa  domžalca in posneli smo nekaj utrinkov in seveda tudi pomagali nositi težke pakete.

»Invalidi so bili presrečni, saj si bodo lahko s prejetimi prehranskimi artikli polepšali praznike. Anini zvezdici se iz dna srca zahvaljujemo za prejete pakete,« je dejala predsednica MDI Vida Perne. »Leto 2020 nam ni nič olajšalo dela, saj je naše člane potisnilo v še večjo stisko kot običajno, prav tako pa smo se bili primorani znajti na vseh področjih našega delovanja. A že 45 let se trudimo, da našim invalidom osmislimo vsak dan in da se nanje še posebej spomnimo ob jubilejih in seveda praznikih, tako da se tudi letos ne damo. Kljub vsemu ostajamo predani, odločni in neustavljivi in tako bo ostalo tudi v letu 2021, v katerem vsem našim članom in tudi vsem ostalim želimo srečno, predvsem pa zdravja polno,« je zaključila predsednica MDI Domžale, Vida Perne.

Tudi ekipa domžalca se pridružuje čestitki ob prihajajočih praznikih vsem članicam in članom MDI Domžale in hvala prostovoljcem za ogromen doprinos boljšemu počutju njihovemu članstvu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi