Domžalski gasilci prejeli nov geofon

V sredo, 4. septembra 2024, je županja mag. Renata Kosec domžalskim gasilcem predala novo opremo, ki jim bo omogočila še učinkovitejše izvajanje njihovega poslanstva zaščite in reševanja. Prostovoljno gasilsko društvo Domžale-mesto je s strani Občine Domžale prejelo geofon – napravo, ki igra ključno vlogo pri iskanju in reševanju oseb izpod ruševin, zlasti v primerih naravnih nesreč.

PGD Domžale-mesto, ki v okviru občinskega sistema zaščite in reševanja poleg opravljanja nalog javne gasilske službe izvaja tudi tehnično reševanje, je s pridobitvijo geofona, vrednega približno 25.000 evrov, pridobilo pomembno okrepitev svoje opreme. Geofon se uporablja za zaznavanje in merjenje tudi najšibkejših vibracij in zvokov, ki jih povzročajo osebe ujete v ruševinah, kar je ključnega pomena za hitro in uspešno reševanje. Gasilci bodo napravo lahko preizkusili na občinski zaščitno-reševalni vaji, predvideni za oktober letos.

V okviru občinskega sistema zaščite in reševanja, ki združuje številne organizacije in društva, je poleg geofona za iskanje zasutih v ruševinah pomembno tudi sodelovanje enote za iskanje s psmi, ki deluje pod okriljem Kinološkega društva Domžale.

Ob predaji geofona so bili prisotni tudi podžupan Občine Domžale, Borut Ernestl, ter predstavnika Civilne zaščite Občine Domžale, poveljnik Marko Žagar in njegov namestnik Peter Gubanc. S strani PGD Domžale sta geofon prevzela predsednik Anže Korošec in poveljnik Primož Popelar, ob prisotnosti ostalih članov društva.

Ko je volja, je tudi pomoč!

Nina Orehek, foto: Občina Domžale

Tagi