Dobrodelni projekt ”Daj naprej in podari sonce”

Dobrodelni projekt ”Daj naprej in podari sonce temelji na filmu Pay it Forward (Daj naprej), v katerem deček Trevor za šolski projekt opiše idejo lepšega sveta. Trevorjev projekt je povezovanje dobrih dejanj – vsak naredi za tri druge ljudi dobro delo in vsak prejemnik dobrega dela vrne dobro delo naprej trem drugim ljudem.

Film Pay it Forward je navdušil množice in v mnogih državah so se razvila dobrodelna društva, temelječa na Trevorjevi ideji. Ena od slovenskih različic je ”Projekt Daj naprej in podari sonce!” Ta projekt sem leta 2013 zasnovala skupaj z ljudmi dobrega srca. Sredstva, ki smo jih zbirali, so bila namenjena otrokom z motnjami v gibalnem razvoju in že takrat smo pomagali kar nekaj družinam.

Projekt ”Daj naprej in podari sonce” danes v Društvu AIA – Mladinski center Mengeš vodita Blanka Tomšič in Sara Petrovčič, ostali pa pomagamo, pri čemer ostajamo zvesti osnovni Trevorjevi ideji. Tudi tokrat sledimo naši želji prispevati denarna sredstva za enake možnosti vseh tistih otrok, ki so zaradi ukrepov karantene v neenakopravnem socialnem položaju. Zbrana sredstva bodo v celoti nakazana Zvezi prijateljev Mladine Moste – Polje, za humanitarni sklad za pomoč družinam. Sredstva smo že prispevali po prvi karanteni, tokrat se projekta z enakim namenom lotevamo že drugič.

Kako deluje ”Daj naprej in podari sonce”? Začeli smo z oddajo rdečih ekoloških vrečk, ki jih je za projekt podaril grosist z ekološkimi vrečkami. Vrečko prejmete v zameno za vaš prispevek. Vrečke so bio – razgradljive in za večkratno uporabo. Narejene so iz materiala, ki je dovolj trden, da je nosilnost vrečke dovolj močna za nakupe in podobno, hkrati pa je material prijazen do narave, saj se v treh mesecih popolnoma razgradi, če je izpostavljen okoljskim razmeram.

Pri projektu ”Daj naprej in podari sonce” in povezovanju dobrih del lahko sodeluje vsak tako, da naroči ekološko vrečko in s svojim prispevkom prispeva za enake možnosti otrok iz izbranih družin v stiski. Celotna zbrana sredstva gredo v dobrodelne namene končnim prejemnikom, prejemniku donacije, čuvamo pa tudi naravo, ker so vrečke bio- razgradljive! Naša filozofija je, da s pridružitvijo projektu ne pričakujemo ničesar v zameno, ampak naredimo nekaj lepega, da nekomu izboljšamo delček življenja.

Projektu se lahko z donacijo izdelkov pridružijo tudi podjetja. Vsaka donacija izdelkov, ki so v okviru filozofije projekta oddani naprej za prispevek, je pomemben gradnik močnega ogrodja, ki ga tvorijo naša prijazna dejanja.

Vrečko lahko naročite osebno v Društvu AIA- Mladinski center Mengeš (T:070-732-070) in v Studiu Matlux, Glavni trg 17, Mengeš, lahko pa naročilo preko e-maila drustvo.aia@gmail.com, pošljete preko FB Društva AIA s sporočilom v ZS. Vrečko vam pošljemo po pošti, prispevek za vrečko pa nakažete na TRR: SI 56 0230 1025 7971 272, s pripisom Daj naprej in podari sonce.

Priporočen prispevek za vrečko je 5 €, seveda pa lahko po želji prispevate tudi več oziroma glede na svoje zmožnosti, tako kot pravi Trevor v omenjenem filmu: »Biti mora nekaj, kar res pomaga ljudem. Nekaj, česar sami ne zmorejo. Kar jaz storim zanje in oni vrnejo trem naslednjim.«

Besedilo in foto: Mateja Kržin

Tagi