Dobrodelni pohod po poteh Petra Pavla Glavarja

Na Čebelarski zvezi Slovenije (ČZS) so se letos ponovno odločili izpeljati dobrodelni pohod, tokrat po poteh Petra Pavla Glavarja, saj letos mineva 300 let od njegovega rojstva. V ta namen bodo prehodili kar 77 km, pot pa bo potekala od njegovega rojstnega kraja Komende, kjer je odraščal in deloval, do Lanšpreža, kjer je pokopan. Tudi tokrat bo na pohodu sodeloval Boštjan Noč, predsednik ČZS, ki bo skušal pot prehoditi v celoti. Začetek pohoda v Komendi bodo simbolično pričeli invalidi na invalidskih vozičkih. Pohod ima še dobrodelno noto. V sodelovanju z Zvezo paraplegikov Slovenije zbirajo sredstva za podporo čebelarjem na invalidskih vozičkih.

Skupaj s podporniki in partnerji se bodo 10. septembra 2021 ob 16. uri zbrali pred občino Komenda, kjer jih bo z uvodnim govorom pozdravil župan Občine Komenda Stanislav Poglajen in predsednik ČZS Boštjan Noč. Udeleženci pohoda bodo prejeli vrečko semen medovitih dišavnic, ki so prispevek podjetja HOFER Slovenija, s katerim dolgoročno sodelujemo na področju ohranitve čebel in zavedanja njihove pomembnosti. Predstavniki podjetja bodo na startu pohoda pred občino Komenda predali tudi donacijo v višini 2.000 evrov:  Pri HOFERju se zavedamo, kako pomembna je skrb za lokalno okolje, ljudi in živali in čebelarji prav zagotovo igrajo pomembno vlogo pri skrbi za lepšo in boljšo prihodnost vseh nas. V veliko zadovoljstvo in čast nam je, da lahko podpremo tako pomemben projekt in tako prispevamo k večji vključenosti invalidov na invalidskih vozičkih v čebelarstvo.”

Pot bo potekala od Komende, preko Mengša, Domžal, Sela pri Ihanu, Zaboršta do Rajhove domačije v Dolu, kjer jih bodo v večernih urah pričakali župan Občine Dol pri Ljubljani Željko Savič in člani ČD Dolsko. Skupaj se bodo okrepčali in pot nadaljevali v nočnih urah na Janče, Leskovec, od koder bodo v jutranjih urah prispeli v Ivančno Gorico. V hiši kranjske čebele jih bo pričakal župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad in jih pogostil s slovenskim tradicionalnim zajtrkom. Ko se bodo okrepčali, jih bo pot vodila v občino Trebnje, kjer jih bodo pričakali člani ČD Trebnje. Tudi tam se bodo na kratko oddahnili in okrepčali z malico in kavo. Zaključek pohoda bo na gradu Lanšprež, kjer bodo popotovanje zaključili v soboto 11. septembra 2021 med 14. in 15. uro. Pohodnike bo pričakala skromna pogostitev, vsak udeleženec pohoda pa bo prejel tudi zahvalo za sodelovanje. Pričakujejo vsaj 300 pohodnikov, ki bodo prehodili celo pot ali del poti.


Partner projekta je že drugo leto Loterija Slovenije, ki bo za ta namen na Lanšprežu postavila srečomobil in omogočila nakup srečk, tudi srečke čebelarke.

“Vse slovenske čebelarje, podpornike in ljubitelje gibanja pozivamo, da se nam pridružite na dobrodelnem pohodu. Pohodniki se lahko priključijo po svojih željah in zmožnostih ter z nami prehodijo celotno pot ali del poti, ki vodi do gradu Lanšprež”, so pred začetkom pohoda še povedali na Čebelarski zvezi Slovenije.

Miha Ulčar; Foto: ČZS

 

Komentarji uporabnikov
Tagi