Dobre novice! z Velike planine: Zeleni ključ za Zeleni rob in kje se potepa veliki rdeči pes?

Trajnostni Zeleni ključ povezuje Veliko planino in mednarodni umetniški projekt DOBRE NOVICE!

Veliko planino je obiskala pisana druščina živali. Gre za umetniške skulpture belgijskega umetnika Williama Sweetlova, ki so prišle k nam na obisk v okviru mednarodnega projekta DOBRE NOVICE!. Dva velika rdeča psa pa sta pri nas, na Veliki planini, ostala na počitnicah. Enega lahko srečate na vrhu zgornje postaje nihalke, drugega pa na Zelenem robu. Obiskovalci in pohodniki ju boste lahko srečevali vse do 22. septembra in se z njima tudi fotografirali.

V Kamniku v zadnjem času prihaja do neobičajnih sinergij in prepletov navidezno nezdružljivih zgodb – pa vendar se te povezujejo v smiselno celoto. Umetniški projekt DOBRE NOVICE! je namreč prerasel svoje prvotne kulturne okvirje in se združil tudi s turistično obarvano zeleno zgodbo naše Velike planine, ki s ponosom oznanja, da smo prejemnik mednarodnega priznanja – trajnostnega certifikata Zeleni ključ za restavracijo Zeleni rob.

Direktor družbe Velika planina, mag. Tomaž Štefe, je ob obisku mednarodne razstave DOBRE NOVICE! in ob pridobitvi trajnostnega znaka Zeleni ključ v gostilni Zeleni rob povedal: »Pridobitev certifikata Zeleni ključ ni le priznanje našega dosedanjega dela, temveč tudi zaveza za prihodnost. Naša vizija je postati dober primer trajnostnega turizma ter nadaljevati z uvajanjem inovativnih praks, ki bodo prispevale k ohranjanju narave in dvigu kakovosti ponudbe. V družbi Velika planina se zahvaljujemo vsem gostom, partnerjem in zaposlenim, ki so prispevali k pridobitvi certifikata Zeleni ključ. Skupaj bomo še naprej gradili bolj zeleno in trajnostno prihodnost na Veliki planini. Z izgradnjo nove sedežnice v letu 2023 smo izpeljali nadvse zahteven projekt in tako imamo sedaj na Veliki planini moderno, tiho, varčno in trajnostno naravnano žičniško napravo, ki je v letošnjem letu varno in hitro prepeljala že skoraj 80.000 tako domačih kot tujih obiskovalcev. Obisk mednarodnega umetniškega projekta DOBRE NOVICE! na Veliki planini je za nas dobrodošel, saj želimo s projektom, ki povezuje umetnost in trajnost, širiti pozitivna sporočila in navdihovati obiskovalce k razmisleku o pomenu trajnostnega sobivanja in spoštovanja naravnih in kulturnih danosti na Veliki planini.«

Zeleni ključ za Zeleni rob – trajnost v srcu Velike planine

Ni naključje, da so umetniške skulpture izbrale prav naš biser. Velika planina se zdaj ponaša že z dvema trajnostnima certifikatoma Zeleni ključ, ki ju s ponosom nosita ponudnik koč Pravljica na Veliki planini in po novem tudi priljubljena restavracija Zeleni rob, ki jo upravlja družba Velika planina.

»Trajnostni okoljski znak Zeleni ključ je eden izmed projektov, s katerimi družba Velika planina sledi razvoju trajnostnega turizma. Je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni trajnostni znak pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo (FEE). Pridobitev tega certifikata pomeni, da gostilna Zeleni rob izpolnjuje najvišje standarde na področju okoljskih kriterijev. Naša gostilna se je zavezala k zmanjšanju okoljskega odtisa z uvajanjem številnih trajnostnih praks, kot so učinkovita raba energije in vode, zmanjševanje odpadkov ter uporaba lokalnih in ekološko pridelanih sestavin,« pravi mag. Tomaž Štefe, direktor Velike planine.

Gostilna Zeleni rob je že od svojega začetka tesno povezana z naravo in tradicijo Velike planine. Pridobitev certifikata Zeleni ključ je korak naprej v našem prizadevanju za ohranjanje tega izjemnega okolja za prihodnje generacije. Poleg naših notranjih okoljskih prizadevanj Velika planina sodeluje tudi z lokalnimi pridelovalci in obrtniki, kar ne le prispeva k manjšemu okoljskemu odtisu, temveč tudi podpira lokalno skupnost in ohranja tradicijo Velike planine.

»Za pridobitev certifikata Zeleni ključ smo v letu 2023 in 2024 izvedli številne aktivnosti in investicije, da smo zadostili vsem kriterijem za pridobitev mednarodnega okoljskega znaka Zeleni ključ,« še dodaja Štefe.

Velika planina, čudovita v vseh letnih časih!

Veliko planino pa lahko obiščete v vseh letnih časih, saj lahko uživate na svežem planinskem zraku in se podate po številnih pohodniških poteh, ki jih nudi planina.

V poletnih mesecih planina zaživi s prihodom pastirjev in živine. Odprejo se pastirski stanovi, iz bajt zadiši po domačih dobrotah, kot so sir, kislo mleko, skuta, ajdovi žganci.

Ko se poletje poslovi, se planina umiri. Z zlatimi odtenki jo obarvajo macesni, narava se pripravi na zimsko spanje. S prihodom zime zaživijo zimske aktivnosti – krpljanje, smučanje, sankanje ter tek na smučeh. Med prostranimi pobeljenimi pašniki se lahko sprehodite s krpljami ali turnimi smučmi, ob večerih pa se po 2,5 dolgi progi lahko spustite s sanmi v času organiziranega nočnega sankanja. Ena lepših kulis je pomlad, ko pašnike obarva vijolični žafran in se planina prične prebujati.

Velika planina ponuja nepozabne razglede na okoliške vrhove Kamniško-Savinjskih Alp. Ob jasnih dneh se pogled razprostira vse do Nanosa in Julijskih Alp. Razgledi s planine so prava poslastica za ljubitelje narave in fotografije, saj ponujajo številne priložnosti za ustvarjanje dih jemajočih posnetkov.

Tako je tudi Velika planina postala del ogromnega razstavnega prostora mednarodnega umetniškega projekta DOBRE NOVICE!, ki se zdaj razteza od Arboretuma Volčjega Potoka preko očarljivega srednjeveškega mestnega jedra Kamnika, Term Snovik vse do Velike planine, in svoje obiskovalce preko razstavljenih skulptur živali hkrati osveščajo o pomembnosti ohranjanja zdravega, zelenega in čistega okolja ter pitne vode – tako za ljudi kot za živali, ki so neločljivi del našega ekosistema. Vabljeni na veliko planino.

Več o projektu DOBRE NOVICE!

PR ekipa Velika planina; Foto: Primož Pičulin

Tagi