Demonstracija spravila trave pri Zalaznikovih v Dolenjah

V nedeljo, 8. maja 2016, je na kmetiji Zalaznik – Hudman, Dolenje 4, pri Rovah, potekala demonstracija košnje, raztresa in grabljanja trave z različnimi kosilnicami, trosilniki in zgrabljalniki kmetijskih delovnih strojev podjetja SIP iz Šempetra v savinjski dolini. Vse stroje so poganjali traktorji New Holland, ki so zadosti močni za stroje, ki so bili na travniku pripravljeni za delo. Seveda pa v SIP-u izdelujejo stroje za spravilo travinja tudi za traktorje starejših letnikov in z manj kilovati.

Predstavitev je potekala v sodelovanju s Strojnim krožkom Domžale, Kmetijskim centrom Lah iz Komende, ki je tudi zastopnik za traktorje New Holland. Predstavitev je potekala pod budnim očesom SIP Demo tima usposobljenih za svetovanje trgovcem, da se stroji pravilno nastavijo in tudi uporabljajo, nudijo pa tudi veliko servisno mrežo za svoje izdelke. 

Na demo predstavitvi so bili tudi partnerji iz Danske, Švedske in tudi novi partnerji iz Turčije. Predstavitev je potekala na travniku, kjer so lahko prikazali ravninsko in hribovsko košnjo z različnimi stroji in tudi z različnimi močmi traktorjev New Holland.

Na začetku sta vse prisotne pozdravila predsednik Strojnega krožka Domžale, Emil Rems in lastnik kmetije Zalaznik Hudman, Marko Zalaznik, nato pa se je začela predstavitev dela sstroji. Potek dela vsakega stroja je opisala in povedala podatke o stroju Ivanka Belej iz SIP-a, tako, da smo bili sproti seznanjeni s posameznim strojem, ki je obratoval na travniku.

Košnja je bila s tako velikimi stroji in traktorji hitro končana, sledil je raztres travinja z različnimi širinami strojev, potem pa še zgrabljanje z velikimi in manjšimi zgrabljalniki. Sončno in toplo vreme je privabilo lepo število obiskovalcev iz okoliških in bolj oddaljenih krajev, ki so si z zanimanjem ogledovali stroje in tudi potek dela z njimi.

Po končani demonstraciji je gospodar Marko Zalaznik povabil vse na zakusko in druženje pod mlajem, ki je nakazoval, da je gospodar nedolgo nazaj srečal Abrahama.

Več foto utrinkov si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi