Dan za spremembe: Prostovoljke Centra za mlade Domžale so z ulično akcijo širile sporočilo strpnosti

Danes v različnih krajih po vsej državi poteka 8. Dan za spremembe, ki ima letos podnaslov Dan za sodelovanje. Velika vseslovenska prostovoljska akcija ponovno povezuje številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom spodbujanja in širjenja sodelovanja. Vseslovenski prostovoljni akciji se je pridružil tudi Center za mlade Domžale in sicer z ulično akcijo, s katero so prostovoljke po Domžalah širile sporočilo strpnosti.

Slovenska filantropija je kot glavni organizator Dneva za spremembe v preteklosti izvedla že številne akcije. Spreminjali so zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, namenjali so stari robi novo rabo, premagovali so osamljenost, z izmenjavo oblačil in predmetov, pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje … Danes pa so širom države znova pokazali, da sodelovanje prinaša pozitivne rezultate in dobro voljo.

Današnjemu Dnevu za spremembe se je z ulično akcijo pridružil tudi Center za mlade Domžale. Po besedah Klavdije Štajdohar, je ideja za akcijo s katero so prostovoljke po Domžalah širile sporočilo strpnosti, nastala v sodelovanju z Mladinskim centrom Zagorje in Mladinskim centrom Podlaga iz Sežane: »Prejšnjo soboto smo se skupaj z njimi odpravili na vodenje po Nevid(e)ni Ljubljani, kjer smo spoznavali življenje brezdomcev. Cilj sodelovanja z mladinskima centroma je bilo po eni strani mreženje, po drugi pa tudi oblikovanje lokalnih akcij. Me smo se zato odločile, da bomo v Domžalah na Dan za spremembe izvedle ulično akcijo in širile sporočila strpnosti.«

S tem, ko so se dekleta danes preizkusile v vlogi prostovoljk in mimoidočim širile sporočilo strpnosti, so pokazala in dokazala, da smo lahko vsi sprememba.

In kakšna so sporočila strpnosti, ki so jih mimoidočim sporočale prostovoljke iz Centra za mlade Domžale? Čisto preprosta in razumljiva:

  • »Vsak posameznik je original. Ne sodi še preden spoznaš človeka.«
     
  • »Vsi imamo predsodke in stereotipe, ki oblikujejo naš pogled na svet. Zavedaj se jih in poskusi pogledati izven okvirja.«
     
  • »Ne sodi po barvi. Vsebina je tista, ki je pomembna.«
Avtor: Miha Ulčar; Foto: Karin Božič
Tagi