Dan slovenskih splošnih knjižnic

Rastemo z e-viri

Tradicionalni Dan slovenskih splošnih knjižnic, ki ga praznujemo 20. novembra, je priložnost, da pri vseh prebivalcih Slovenije spodbudimo zavedanje o tem, kako potrebna je knjižnica v življenju posameznika. Slovenska knjižnična mreža je odgovor na potrebe prebivalcev – knjižnica je v lokalni skupnosti dnevna soba kraja. Knjižnice so tudi odgovor na krizne čase.

Letošnje obeleževanje Dneva slovenskih splošnih knjižnic smo tematsko povezali z e-viri, ki jih knjižnice ponujamo. Z motom Rastemo z e-viri želimo predstaviti možnosti dostopa, uporabe in predvsem vrste različnih elektronskih virov. Na spletni strani Knjižnice Domžale najdete povezave na e-zbirke, vabimo pa vas tudi k sodelovanju v projektu e-bralna značka za odrasle – Branje v oblaku.

Knjižnice smo že dolgo časa več kot le izposojevališče »klasičnih« knjig. Poleg socialne vloge imamo pomembno vlogo pri učenju in razvoju družbe in posameznika. Učenja pa v današnjem času ni brez dostopa do pomembnih baz podatkov, prav tako pa ni razvoja brez relevantnih informacij. Knjižnice ponujamo dostop do relevantnih virov, saj smo knjižničarji strokovnjaki, ki poznamo potrebe uporabnikov in zmoremo ovrednotiti pomen ter vsebino posredovanih virov. Prav zato knjižnice sporočamo uporabnikom in odločevalcem: z e-viri rastemo!

V počastitev Dneva slovenskih splošnih knjižnic smo vas ob koncu preteklega tedna povabili v našo bukvarno, k reševanju nagradne ankete in nagradnega kviza Križ kraž. 

Avtor: Katja Šimenc, Knjižnica Domžale
Tagi