Dan s parašportniki v Mengšu

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paralimpijski komite v sklopu evropskega tedna športa pripravlja poseben dogodek »Dan s parašportniki«. Evropski teden športa poteka od leta 2015 na pobudo Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Namen je spodbujanje športa, ne le med tednom športa, ampak skozi vse leto, saj šport ni samo bistven za ohranjanje in krepitev zdravja, ampak je lahko tudi sredstvo za socialno vključevanje, širjenje sporočila strpnosti in krepitev državljanstva ter povezanost po Evropski uniji. Letos je dan s parašportniki že drugič gostila občina Mengeš, ki se lahko pohvali z novo izvrstno športno dvorano, ki je dostopna in prijazna tudi gibalno oviranim. Dan s parašportniki je potekal 30. septembra 2022, prireditev pa je vodil Aleš Sečnik, bivši paraplavalec in sedaj v vlogi spikerja in napovedovalca.

Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajajo program »Dan s parašportniki«, ki je koncept promocije športa invalidov v njihovem življenju. Koncept je plod zamisli Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC) in je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem. Na predstavitvah izvedejo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športov v telovadnici in predstavitev športno-življenjske zgodbe parašportnika. Takšni dogodki so izjemno dobrodošli, saj občani in otroci vidijo v tem, da če si gibalno omejen, še ne pomeni konec sveta. To dokazujejo prav parašportniki, ki z državnih, evropskih in svetovnih prvenstev ter olimpijskih iger v domovino nosijo tudi najvišja odlikovanja.

Letošnjega dneva parašportnikov se je udeležilo več kot 850 otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Mengeš. Prav tako so se dogodka udeležili župan Občine Mengeš Franc Jerič, ravnatelj OŠ Mengeš Sašo Božič z učiteljskim zborom in Damjan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja.

“Parašport je v Sloveniji prisoten v vse več akcijah in sferah. V zadnjem času se je zahvaljujoč medijem povečala njegova prepoznavnost, kar je vstopnica za sprejetost v družbi in športni srenji, ki soustvarja šport v Sloveniji. Parašport je na dobri poti, da se v Sloveniji umesti v vse sisteme športa. Naša naloga pa je, da mladim omogočimo enakopravno vključevanje v te sisteme,” je uvodoma povedal Damijan Lazar, predsednik Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paralimpijskega komiteja.

“Veseli nas, da že drugo leto zapored Dan s parašportniki poteka v mengeški občini. V Občini Mengeš podpiramo programe za množičnost v športu kot tudi vrhunski šport. Z veseljem sem se udeležil dogodka ob evropskem tednu športa. Za invalide je pomemben korak, da se zadev lotijo. Bistveno je, da vztrajajo. Naša naloga pa je, da posameznike motiviramo in jim omogočimo ustrezne pogoje,” je v svojem govoru poudaril Franc Jerič, župan Občine Mengeš.

“Dobrodošli v naši novi športni dvorani. Veseli smo, da ste prišli in da bodo naši otroci spoznali tudi ta del športa. Hvala vam tudi, da bodo otroci te športne panoge tudi preizkusili in da spoznajo, kaj pomeni parašport. Vsi smo ponosni na naše parašportnike in se od njih lahko marsikaj naučimo, zato verjamem, da bodo učenci spoznali veliko novega in s sabo odnesli posebno izkušnjo,” je dejal ravnatelj Osnovne šole Mengeš Sašo Božič.

Po nagovoru vseh treh gostov je sledila himna parašporta »Drž ta tempo«, njen avtor je raper Trkaj. Po himni so se učenci po razredih skozi celo dopoldne izmenjevali pri parašportnikih, ki so letos prikazali različne vrste parašportov. Trener parašportnikov Žiga Kobaševič in parakošarkar Simon Gračnar sta predstavila košarko na vozičkih, boccio sta predstavili Natalie Finkšt in Jakob Škantelj, pri predstavitvi jima je pomagala Simona Pivar, golbal sta prikazali Maja Sovinek in Ana Novak, parakolesarstvo je predstavil Anej Doplihar, ki je obenem tudi ambasador Postani športnik, paranamizni tenis so prikazali trener Ožbej Poročnik ter parašportnika Andreja Dolinar in Luka Trtnik, ki je tudi ambasador dogodka Postani športnik, paralokostrelstvo pa sta predstavila trenerka Brina Božič in paralokostrelec Gregor Habe.

Učenci vseh razredov, ki so se udeležili predstavitve, so bili zelo navdušeni nad prikazanim in nad pričevanjem parašportnikov o svojem življenju in udejstvovanjih po času, ko so postali delno gibalno ovirani. Seveda so vsi učenci poskusili v prikazanih športnih disciplinah, kar jim je pomagalo pri zavedanju, da je šport invalidov drugače dojemljiv, kot če si povsem gibalno sposoben. Imajo tudi svoja pravila, po katerih potekajo tekmovanja.
Na koncu so se vsi pristni poizkušali v različnih parašportih in skupaj podprli načelo in geslo evropskega tedna športa #BeActive.

Paralimpijski komite s programom Postani športnik spodbuja ljudi k vključevanju v športne programe ne glede na njihove oviranosti. Številne raziskave potrjujejo, da šport daje ogromno. Ne samo kvaliteto življenja in ohranjanje zdravja, pomembno je tudi zaradi vključevanja v skupnost, povezovanja med samo in doseganja boljšega sprejemanja samega sebe ter posledično krepi samopodobo. Šport je velika priložnost za otroke in odrasle, da izboljšajo kakovost življenja, poskrbijo za svoje zdravje in se vključijo v družbo. Otroci se naučijo novih spretnosti, pridobijo na samozavesti in uživajo. Podpora staršev je pri tem ključna, saj so otrokovi največji zaupniki. »Starši, spodbujajte svoje otroke na poti samozavesti in uspeha!« še sporočajo s Paralimpijskega komiteja Slovenije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi