Dan s parašportniki – Mengeš gostil parašportnike

Zveza za šport invalidov Slovenije – Slovenski paraolimpijski komite je v sklopu evropskega tedna športa pripravila poseben dogodek »Dan s parašportniki«, ki je potekal v ponedeljek, 27. septembra 2021, na igrišču in v Športni dvorani Mengeš. V središču dogajanja je bil prikaz različnih parašportov, kot so paraatletika, hokej na električnih vozičkih, paraples, paralokostrelstvo in paranamizni tenis. Dogodka sta se udeležila tudi dobitnik štirih paraolimpijskih medalj parastrelec Franček Gorazd Tiršek in paranamizni tenisač, prav tako član paraolimpijske reprezentance, Domžalčan Luka Trtnik. Prav tako sta  s svojo prisotnostjo parašportnike podprla župan Občine Mengeš Franc Jerič in župan Občine Domžale Toni Dragar.

Cilj evropskega tedna športa, ki poteka pod geslom Bodi aktiven, je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto. Slovenski dan športa so prvič kot uradni državni praznik praznovali lani, letos z vsemi aktivnostmi na polno nadaljujejo. Ena od aktivnosti, ki potekajo v okviru evropskega tedna športa, je tudi dan s športniki invalidi oz. dan s parašportnik. Lani so mlade o parašportu ozaveščali v Žalcu, letos pa jih je gostila občina Mengeš, ki se lahko pohvali z izjemno novo športno dvorano. Dogodek je povezoval Drago Perko.

Slovensko krovno organizacijo za šport invalidov, Zvezo za šport invalidov – Slovenski paraolimpijski komite od letošnjega junija še naprej kot predsednik vodi Damijan Lazar, ki je na dogodku v Mengšu zbranim spregovoril nekaj besed. »Parašport je v Sloveniji prisoten v vseh več akcijah in sferah. V zadnjem času se je zahvaljujoč medijem povečala prepoznavnost parašporta, kar je vstopnica za sprejetost v družbi in športni srenji, ki soustvarja šport v Sloveniji. Parašport je na dobri poti, da se v Sloveniji umesti v vse sisteme športa. Naša naloga pa je, da mladim omogočimo enakopravno vključevanje v te sisteme,« je uvodoma povedal Lazar.

Po pozdravu predsednika sta bila k namiznoteniški mizi vabljena župana Franc Jerič in Toni Dragar, oba pa druži in povezuje paraolimpijec Luka Trtnik, ki živi v Domžalah, trenira pa v Mengšu, saj je član Namiznoteniškega kluba Mengeš.

Župan Občine Mengeš Franc Jerič je pozdravil vse navzoče ter dejal, da je vesel, da so letos »Dan z parašportniki« izbrali ravno občino Mengeš. Vesel je tudi, da se je dogodku odzvalo veliko športnikov, ki trenirajo po klubih v Mengšu ter se preizkušajo z disciplinami na invalidskih vozičkih. »Veliko volje in veselja morajo imeti parašportniki, da se aktivno vključujejo v športne dejavnosti, truda in volje pa morajo vložiti toliko, kot zdravi športniki. V Občini Mengeš podpiramo programe za množičnost v športu kot vrhunski šport, tu predvsem smučarske skoke in namizni tenis. Z veseljem sem se udeležil dogodka ob evropskem tednu športa. Za invalide je pomemben korak, da se zadev lotijo. Bistveno je, da vztrajajo. Naša naloga pa je, da ljudje motiviramo in jim omogočimo pogoje,« je povedal Jerič, ki je upravičeno ponosen na novo športno dvorano, ki je s svojo dostopnostjo invalidom in gibalno oviranim prijazen objekt.

Tudi župan Občine Domžale Toni Dragar je pozdravil vse navzoče, pohvalil župana Mengša za zgrajeno veliko odlično dvorano, kjer se odvijajo razni športi. S ponosom pa je povedal, da je vesel, da imajo tudi Domžale paraolimpijca Luko Trtnika. Čeprav si Luko delita tako Mengeš, kjer trenira kot Domžale, kjer Luka prebiva, je ponosen na njega in ves njegov trud, ki ga s trenerjem Ožbejem Poročnikom vlagata v Lukov napredek. »V čast in zadovoljstvo mi je bilo, da sem spoznal parašportnike. Saj bo kdo mislil, da oni ne morejo. Pa še kako znajo in zmorejo. V to pa vložijo precej več truda, volje in moči,« je dodal Dragar, ki je sam velik podpornik športa.

Oba župana sta se v nadaljevanju tudi pomerila s Luko Trtnikom v namiznem tenisu, za spomin pa sta dobila čisto prava namiznoteniška loparja s podpisom Luke Trtnika, ki jima je darilo tudi izročil in s katerim bosta lahko oba uresničevala načelo in geslo evropskega tedna športa #BeActive.

Dogodka, na katerem so se spoznali z različnimi parašporti, so se udeležili mladi iz mengeških športnih klubov ter tudi precej družin iz Mengša in okolice. Damir Bakonič in Matjaž Bartol sta predstavila hokej na električnih vozičkih, Luka Trtnik in Ožbej Poročnik namizni tenis, trenerka Brina Božič lokostrelstvo, paraolimpijec Janez Hudej pa paraatletiko, za promocijo športnega paraplesa pa sta poskrbela Lara Nedeljkovič in Klemen Dremelj.

Zbrane je pozdravil tudi Franček Gorazd Tiršek, srebrni in bronasti parastrelec z zadnjih paraolimpijskih iger v Tokiu. Ob tej priložnosti so številni prišli do podpisane avtogram kartice, ki jih je paraolimpijec razdelil svojim podpornikom in oboževalcem.

»Za nami je lep dogodek, vesel sem, ker so se mi pridružili soigralci iz kluba NTZS Mengeš. Sam imam šport zelo rad, veliko mi je pomagal, predvsem pa mi dal samozavest za življenje,« je bil po dogodku navdušen namiznoteniški igralec Luka Trtnik.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi