Dan odprtih vrat Železne jame na Gorjuši

V petek popoldne, 19. 4. 2013 je bil na Gorjuši pri Krumperku poseben dan. V sklopu praznika občine Domžale je namreč potekal ogled jamarskega muzeja in Železne jame. Kljub bližini Domžal se nas je za ogled odločila le peščica.

Jamarji so pred odprtjem imeli še veliko postoriti. Prostovoljnost še živi. To smo se prepričali na lastne oči. Člani društva za raziskovanje jam Simon Robič iz Domžal so pograbili listje s poti, ki vodi od doma na Gorjuši do Železne jame, ter nanjo navozili pesek.

Obiskovalce nas je sprejel Aleš Stražar, vodja Domžalskih jamarjev. Po pozdravu smo se seznanili z potekom ogleda jame, še prej pa smo si ogledali Jamarski dom. Na Gorjuši namreč deluje Jamarski dom z muzejem, ki ga je zgradilo Društvo za raziskovanje jam Simon Robič Domžale. Zbirka botanika Simona Robiča vsebuje mnogo jamskih hroščev, gliv, mahov in drugih vrst. Tu se nahaja tudi speleološka zbirka kapnikov Franca Hohenwarta. Zbrane so različne oblike kapnikov in sige, ki se nahajajo v jamah po Sloveniji in se med seboj razlikujejo po načinu nastanka. V tej bližini so najbolj poznane Babja jama, Železna jama in Miševa jama. Vse tri so v bližini Jamarskega doma. Za obiskovalce je urejena okoli 60 m dolga Železna jama.

Jamski raziskovalci so v Miševi jami našli prazgodovinske ostanke človeških kosti in kamnitega orodja iz kremena. V Babji jami so našli kosti pragoveda, alpskega svizca, losa in ostanke oglja.

Po vodenem ogledu zbirke smo se odpravili proti Železni jami. Preden smo vstopili v svet kapnikov, nam je Aleš še pripovedoval o jamah, ki so blizu Železni jami. Pokazal nam je tudi pravi vhod v jamo, iz katere se je nekdaj ob vlažnih poletnih dneh dvigala meglica, zato so ji domačini rekli Krumperška sapnica. Pri vhodu smo naleteli na kokone pajka, netopirčkov pa nismo videli. Jamski svet nam je ponudil prelepe kapnike, ki smo si jih z zanimanjem ogledali. Otroci so tudi bili zelo navdušeni nad videnim. Vodnik Aleš nam je razložil, kaj so stalagmiti in kaj stalaktiti, koliko tisočletij rabi en kapnik, da se pokaže v vsej svoji lepoti in veličini.

Vsi navdušeni nad videnim smo se počasi odpravili proti izhodu, od tam pa nazaj do Jamarskega doma, kjer smo se Alešu zahvalili za kakovostno vodenje. Naredili smo še skupno fotografijo ter še malo pokramljali, otroci pa so se še poigrali na igralih pred Jamarskim domom.

Škoda za tako lepo izletniško točko, da je ne obišče več obiskovalcev. Pa tako blizu Domžal je, da se z lahkoto odpravimo na kakšen izlet s kolesi ali pa peš do te oaze zelenja, znamenite zbirke v domu in do prelepih jamskih čudes. Ob rednih dneh bo obisk muzeja in jame stal odraslega 3 €, za otroka pa 2 eura. Lepo ste v naravi, razgibate se, lahko se tudi okrepčate in odžejate v domu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi