Dan odprtih vrat Centra za zaščito in reševanje Domžale

V petek, 21. oktobra 2016, je na Količevem, kjer domuje Center za zaščito in reševanje Domžale potekal dan odprtih vrat, na katerem so svojo opremo, vozila in praktične prikaze predstavili poklicni gasilci, obenem pa so se na dnevu odprtih vrat predstavile tudi druge zaščitno-reševalne enote občine Domžale.

Številni obiskovalci so si na dnevu odprtih vrat lahko ogledali kar nekaj praktičnih primerov, ki se nam lahko kaj hitro pripetijo v vsakdanjem življenju, s prikazanim pa so dali vedeti, da z ukrepanjem v začetni fazi dogodka lahko preprečimo veliko škodo in še pomembneje, rešimo lahko človeško življenje. Seveda so se v večini praktičnih prikazov obiskovalci pod nadzorom usposobljenih ljudi, lahko aktivno vključili v dogajanje na poligonu pred centrom CZR.

Na začetku je vse navzoče pozdravil Andrej Jarc, direktor CZR Domžale, ter jih za popotnico dogajanja povabil k sodelovanju v praktičnih prikazih. Tako so se lahko preizkusili v taborskih veščinah Roda Skalnih taborov Domžale, ki so pekli tudi odličen šmoren in sveže nabran kostanj ter ga delili obiskovalcem. S temeljnimi postopki oživljanja in prve pomoči so se iz prve roke seznanili od ekipe NMP Zdravstvenega doma Domžale. Gasilci so pripravili tudi dva poligona za najmlajše, na katerem so se lahko preizkusili v spajanju cevi na trojaka, vlečenje cevi skozi tunel ter na koncu z vodnim curkom iz brentače zbijali tarče s podstavka, nošenjem žogic iz vedre v lijak, hojo skozi obroče, slalomom ob palicah ter na koncu s postavljanjem gasilskih predmetov na klop k slikam predmeta. Vsak, ki je sodeloval v aktivnostih, je dobil lepo priponko na spomin dneva odprtih vrat. Na dnevu odprtih vrat so sodelovali tudi domžalski alpinisti in jamarji, ki so napeljali vrvno žičnico, po kateri so se najmlajši z veseljem popeljali.

Seveda naši vrli gasilci niso pozabili tudi na gašenje začetnega požara z gasilniki. Prikaz, kako se zaduši zagorelo olje ter kaj se zgodi, če olje gasimo z vodo, je potekal ob obrazložitvi Matjaža Merkužiča, poveljnika CZR Domžale. Več kot polovica obiskovalcev, ki so dejali, da se olje gasi z vodo, je bilo seveda ob prikazu šokiranih, ko se je pojavil velik ogenj, ki se je sprostil ob tem.

Obiskovalci so si ob strokovnem vodenju ogledali tudi opremo in ves vozni park, na koncu pa so doživeli še prikaz posredovanja poklicnih gasilcev in ekipe reševalcev NMP ob prometni nesreči dveh osebnih vozil ter reševanje voznika iz vozila s tehničnim posegom.

Obiskovalci dneva odprtih vrat CZR Domžale, so preživeli zelo poučno popoldne v družbi usposobljenih ljudi.

Več foto utrinkov z dneva odprtih vrat si lahko ogledate TUKAJ in TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Filip Jakob Špendl; Video: Miro Pivar
Tagi