Čudesa Maksa Štruklja, ustvarjena iz LEGO kock

LEGO je dansko podjetje, s sedežem v Billundu na Danskem, ki je postalo znano predvsem po izdelavi priljubljenih kock LEGO. Kocke LEGO so izdelane po principu sestavljanke, pri kateri lahko sestavljamo pisane kocke, zobnike, figurice in druge delčke po njihovih predlogih. Na ta način lahko ustvarimo modele skoraj vseh možnih oblik. Kocke so ene najbolj priljubljenih igrač zadnjih desetletij. In to z razlogom!. Lego kocke sprostijo otrokovo domišljijo, kreativnost ter pripomorejo k izboljšanju otrokove ustvarjalnosti in koordinacije rok. Je pa čedalje več tudi odraslih, ki radi sestavljajo zapletene kombinacije izdelkov, ki jih ni v originalni škatli, zato se morajo poslužiti nakupa kock po delih, ki jih trenutno potrebujejo. Kocke so lahko odlično darilo za vsako priložnost in kadarkoli kocke otrok prejme v roke bo vedno odkril nekaj novega in boljšega. Neskončno število kombinacij motivira in spodbuja otroka, da umsko raste in se razvija.

Na domačiji Pr´Luk v Kompoljah smo obiskali Maksa Štruklja. V hiši, ki je označena celo v Slavi vojvodine kranjske, na hribu nad njihovo hišo je namreč nekoč stal grad, ima Maks eno sobo preurejeno v razstavni prostor, kjer je razstavil različne skulpture in velike avtomobile iz LEGO kock. In to še ni vse. Vse se premika in brzi po tračnicah, vrti se vrtiljak, vlak smrti dela vragolije po stezi, jelenčki z Božičkom hitijo na razvoz daril, Disneyjev grad in grad od Harryja Potterja sta sestavljena “v nulo”, kot se temu reče, zimska vas je obdana z železniško progo, po kateri brzi vlak z vagoni, pod okrašeno božično jelko so kamioni polni bombonov na kasonu, avto dvigala pa so pripravljena za dvig dobrot na smrekico. Čisto na koncu čudežne dežele, sestavljene iz LEGO kock, pa ima Maks postavljeno sveto družino, pastirčke z ovcami iz gline in svete tri kralje. Staje, ki krasijo mesto svete družine, pa je Maks ročno izdelal iz lesa.

Drago Mesič, predsednik društva DODGE – HQ 10 iz Vira pri Domžalah, nas je popeljal v svoj »domači« kraj, saj je od drugega pa vse do štiriindvajsetega leta bival v hiši Štrukljevih kot rejenec, zato mu je Maks kot brat. Pred božičnim večerom so si Drago in člani društva že ogledali razstavo in se dogovorili, da bi bilo dobro narediti kakšno reportažo s tako enkratne razstave. Maks nam je v nadaljevanju pokazal sliko starih staršev, staršev in sester ter stricev.

Kot je dejal za naš portal povedal Maks, so ena izmed najbolj priljubljenih in najbolje prodajanih igrač vseh časov zagotovo Lego kocke. Ime LEGO je znano praktično v vsakem domu po svetu. Besedna zveza Lego kocke so sinonim za zabavo za otroke in odrasle vseh starosti in ima neverjetno zgodovino staro že več kot 80 let. Lego kocke so linija proizvodov konstrukcijskih kock, ki jih za trg izdeluje Dansko podjetje že vse od leta 1949. 

Maks še pove, da je včlanjen v Kocke klub (kocke.si), ima klubsko kartico ugodnosti, ki velja za stalno za popuste pri nakupu LEGO kock v določenih prodajalnah, možnost sodelovanja pri aktivnostih Kocke kluba kot so KockeFest, Planet Kock, ostale razstave doma in v tujini, team buildingi … Na njihovem Instagram profilu pa objavljajo novosti in novičke iz LEGO področja. Kot je dejal Maks, je to, kar ima razstavljeno le tretjina tistega, kar še ima. Razlog pa je v prostorski stiski. Zaupal nam je, da bo vsako leto poskušal izdelati drugačno deželo iz LEGO kock. Z sestavljanjem in postavljanjem končnih »izdelkov« je začel v začetku novembra, pred božičem pa je postavil zadnje dele in vsa postavitev je sedaj na ogled v sobi. Samo jaslice bo razstavil ob svečnici, 2. 2. 2022, ostalo pa bo razstavljeno do konca zime. Če si bo kdo hotel ogledati Maksove umetnine, ki jih je izdelal večinoma iz LEGO kock, ki niso v original pakiranjih, ampak jih je kupoval po koščkih in po potrebi, kakšno umetnino si je pač zamislil, se mora prej najaviti pri njemu.

LEGO kocke so sedaj dobavljive tudi posamezno, saj je čedalje več sestavljavcev, ki ne sestavljajo po slikovnem gradivu in predlogi LEGO kock, ampak si zamislijo svojo sestavljanko in jo skušajo sestaviti. Kot je dejal Maks, je njegov najbolj priljubljen model avto spaček, saj ga je v mladosti vozil tudi sam. Ta spaček, sestavljen iz LEGO kock pa je v manjšem merilu, ima pa vse, kot pravi spaček. Amortizerje, menjalnik, zavoro … Vse deluje. Tudi ostali vozni park je sestavljen iz LEGO kock, imajo pa vsi to lastnost, da se premikajo z pomočjo baterije in upravljanje na daljincu ali preko pametnega telefona.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi