Častni občan Jože Pogačnik praznuje 100 let

Danes je prav poseben dan, saj naš častni občan, gospod Jože Pogačnik, praznuje visok jubilej

Jože Pogačnik se je rodil 27. julija 1916 in še danes živi v Domžalah. Priznanje častni občan je prejel v letu 2003 za prispevek k razvoju Občine Domžale. Svoje življenjsko delo je opravil predvsem kot direktor Tosame, uspešno pa je dvakrat opravljal tudi funkcijo predsednika Skupščine Občine Domžale.

Njegov vpliv na razvoj Tosame in njeno modernizacijo je zelo pomemben, s svojo strokovnostjo pa je zaznamoval tudi gospodarski in širši družbeni razvoj. Pri oblikovanju prvega programa izgradnje mreže novih osnovnih šol in uvedbe I. samoprispevka in programa izgradnje vodovodov z vodilom »zdrava pitna voda za vse« je imel g. Pogačnik odločilno vlogo. Zelo pomemben je tudi njegov prispevek pri ohranitvi železniškega prometa na progi Kamnik – Domžale – Ljubljana.

V obdobju njegovega vodenja občine so bile uvedene krajevne skupnosti kot nove pomembne oblike krajevne samouprave. Bil je tudi poslanec Gospodarskega zbora republiške skupščine in sopodpisnik znane politične akcije »25 poslancev« ob kandidiranju za člana predsedstva SFRJ iz Slovenije, ki sta jo vodila poslanca Cene Matičič in Ivan Kreft. Za poskus zgodnejšega vprašanja demokratičnih oblik političnega življenja je z grenkobo in razočaranjem doživel politične kritike. G. Pogačnik je bil vedno skromen in preprost, zato je užival velik ugled med delavci kot človek z izraziti socialnim čutom in razumevanjem za malega človeka. Pogum in človečnost sta vrlini, po katerih ga poznamo občani naše občine.

Ob tej izjemni priložnosti bo jutri, v četrtek 27. julija 2016, župan Toni Dragar priredil slavnostni sprejem. V družbi nekadnjih županov in častnih občanov, bo gospodu Pogačniku čestital za stoletnico. Več o Jožetu pa boste lahko prebrali v naslednji številki Slamnika.

In še za konec: "Dragi gospod Jože, najlepša hvala za vse kar ste lepega naredili v Domžalah in Tosami. Čestitamo Vam za vse uspehe v vašem življenju in pa tudi neuspehe, kajti verjamemo, da ste se na napakah naučili toliko, da ste uspešno prišli do sem, kjer ste danes. Naj se Vas sreča, zdravje in veselje držita še v prihodnosti."

Župan Toni Dragar
Urad župana

Tagi