Buen Camino – življenje je dobro

Naj tokratni zapis o predstavitvi poti Portugalskega Camina, ki sta ga pripravila v sodelovanju z KUD Fran Maselj Podlimbarski, Alenka in Sašo v soboto 13. januarja začnem z besedami Nejca Zaplotnika: “Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi”, ki sta jih popotnika izrekla ob koncu predstavitve. Pogovor je povezovala Mojca Avbelj Korošec, ki je hotela od predstavitve izvleči čim več.

Tako smo najprej izvedeli zakaj Camino oziroma zakaj Portugalska in ne Francoska pot. Kako je bilo s pripravami, kaj sta vse imela s seboj, kako je s prenočitvami prehrano, potjo, koliko je popotnikov, koliko romarjev in še in še… Na vprašanje zakaj Portugalska, je bil odgovor, ker je krajša in poteka ob morju, čeravno smo potem slišali, da so vmes tudi hribčki in hribi. Še pred tem je beseda tekla o pripravah in o tem kaj vse sta moral imeti s seboj. Za spoznavanje s potjo sta iskala različne vire in v veliko pomoč jima je bila tudi knjiga Mojce Kepic – Moj Camino. A kljub dobro pripravljenem programu je potrebno včasih tudi improvizirati in to jima je tudi uspevalo.

Zanimalo nas je kaj vse sta imela v nahrbtnikih in izvedeli, da so se notri skrivala oblačila, palerine, športni copati, dokumenti in potni list Camina, kar je naneslo dobrih 70 kilogramov. Računati je potrebno, da na dan prehodiš 25-30 kilometrov, ampak ljudje pravijo, da Camino vse zrihta in res je tako, saj ko si v največji krizi se najde kdo, ki ti pomaga. Ob tem seveda nismo morali mimo prenočišč, ki so lahko privat ali občinska in tu se pozna velika razlika. Izvedeli smo tudi, da si je Sašo obul copate jih sezul in nato ponovil to vsak dan, da je Alenka rabila malo več časa, saj ko se je sezula je morala noge primerno oskrbeti. Je pa res, če ne veš, da je to romarska pot, tega zagotovo ne občutiš, saj jih veliko pot prehodi samo zaradi tega, ker želijo nekaj doživeti in izkusiti. Vmes ob številnem slikovnem materialu naletimo na zanimivo fotografijo dveh nabiralnikov in sicer nabiralnika za pošto in kruh. Na koncu izvemo še to, da v nobenemu od priročnikov ne piše opozorilo, da ko enkrat prehodiš Camino, da boš poskusil ponovno. Zato bomo lahko o novi prehojeni poti Camina poročali naslednjič.

Avtor: DJD; Foto: DJD

Tagi