“Brez dobrega besedila, ni dobre skladbe” – jubilejnih 25 let Društva pesnikov slovenske glasbe

V soboto, 18. septembra 2021, je v Gostilni Repanšek na Homcu potekalo 25. srečanje Društva pesnikov slovenske glasbe. Društvo, ki letos obeležuje srebrni jubilej, je bilo ustanovljeno ravno v tej domači gostilni in sicer v petek, 13. septembra 1996. Na ustanovnem zboru je bilo takrat prisotnih 13 tekstopiscev slovenske glasbe, od tega je danes živih samo še 6. Ima pa društvo danes že nekaj čez 30 članov. Na jubilejnem srečanju oz. občnem zboru društva je s svojo prisotnostjo počastil tudi ustanovni član in prvi predsednik društva, pisatelj Ivan Sivec.

Jubilejno srečanje članov Društva pesnikov slovenske glasbe, ki je potekalo v Gostilni Repanšek na Homcu, je organiziral Franci Smrekar, ki je bil tudi pobudnik za povezovanje in sodelovanje med tekstopisci slovenske glasbe. Franci je 30 let živel in delal v Švici in ravno tam se mu je porodila o povezovanju tekstopiscev slovenske glasbe: “Ansamblov je bilo v tistih časih dovolj, tekstopiscev pa bolj malo. Utrnila se mi je misel, zakaj se ne bi povezali, sodelovali in zaščitili naše avtorsko delo. S to idejo sem šel do mojega brata dvojčka, Jožeta Smrekarja, ki je bil nad mojo idejo navdušen. S to idejo sva šla nato do Ivana Sivca, ki je bil ravno tako navdušen, sam pa je tudi poznal zelo veliko ansamblov in tekstopiscev. Dogovorili smo se, da se 13. septembra 1996 dobimo v Gostilni Repanšek na Homcu, da se srečamo in spoznamo.”

Franci Smrekar, idejni oče in pobudnik povezovanja tekstopiscev slovenske glasbe. (Foto: Janez Ravnikar)

Na prvem srečanju se je zbralo 13 tekstopiscev in že na tem srečanju je padla odločitev, da ustanovijo svoje društvo, kar so storili že tam. Franci nam je povedal, da so za predsednika izvolili Ivana Sivca, ki je društvo odlično vodil dva mandata: “Ogromno je napravil za tiste čase. Prav tako je društvo raslo s članstvom, saj jih je danes že preko 30. Od ustanovnih 13. članov pa je žal že 7 pokojnih.“ Med pokojnimi je tudi Francijev brat dvojček Jože Smrekar, ki je preminul mesec dni in pol po ustanovitvi društva.

Ustanovni člani Društva slovenskih pesnikov. (Foto: Vido Repanšek)

Člani društva se dobivajo vsako leto na občnem zboru in sicer vsakič v drugem kraju, od koder prihaja kakšen njihov član. Vedno si ogledajo tudi znamenitosti kraja ter obiščejo domačijo ali muzej kakšnega slovenskega pesnika, pisatelja ali glasbenika, ki prihaja iz tistega kraja, kjer se odvija srečanje. Na srečanjih razpravljajo o raznih izzivih, problemih ter načrtih za naprej. V 25-ih letih so postali zelo prepoznavni med ansambli in glasbeniki, saj dobro vedo, na katere dobre pisce besedil se lahko obrnejo. Prav tako njihovi člani sodelujejo v komisijah na festivalih. Franci, ki je bil vrsto let podpredsednik društva, pa je predlagal kar nekaj idej o plaketah, ki se jih sedaj podeljuje na festivalih. Poleg Ivana Sivca, ki je društvo vodil dva mandata, so društvo vodili še Vili Bertok, Tone Gričnik, Matej Kocijančič in Igor Pirkovič. Na letošnjem srečanju pa so za novega predsednika izvolili Mateja Trstenjaka.

Ivan Sivec in Franci Smrekar. (Foto: Janez Ravnikar)

Po 25-ih letih so se vrnili v kraj, kjer se je vse skupaj začelo. Na Homec v Gostilno Repanšek. Franci nam je povedal, da so obiskali tudi grobova pokojnega glasbenika Nika Zajca ter tekstopisca in skladatelja Ferryja Souvana, ki sta pokopana na Homcu. „Prav je, da smo se po četrt stoletja delovanja društva dobili tam, kjer se je vse skupaj začelo. Kot sem že omenil, je lokacijo za prvo srečanje predlagal Ivan Sivec, ki je dobro poznal domačo Repanškovo gostilno, kjer je vrsto let potekalo tudi tekmovanje harmonikarjev. Tudi sam sem takrat že poznal Vida Repanška, s katerim smo hodili po raznih festivalih, ki jih je Vido fotografiral. Po tistem pa smo postali še večji prijatelji,“ nam je zaupal Franci.

Ustanovni člani društva: Ivan Sivec, Metka Ravnjak Jauk in Franci Smrekar. (Foto: Janez Ravnikar)

Za konec pogovora se s sogovornikom dotakneva tudi vlogo tekstopiscev v glasbi. Franci pravi, da ima tekstopisec oziroma pesnik pri skladbi zelo pomembno vlogo: “Brez dobrega besedila, ni dobre skladbe. Mnogi avtorji glasbe se ne zavedajo tega, da glasba ne bi zaživela, če ne bi bilo dobrih tekstopiscev. Odličen primer so Avseniki, ki so imeli dobre tekstopisce. Z dobrimi in novejšimi besedili so prodrli v Evropo in z njimi se je tudi začel pojav, ki se imenuje narodnozabavna glasba. Ljudje pesem začutijo in jo vzamejo za svojo.”

Jubilejno srečanje – občni zbor Društva pesnikov slovenske glasbe je potekalo v Gostilni Repanšek na Homcu, kjer se je ta zgodba pred 25. leti tudi začela. (Foto: Janez Ravnikar)

Da je jubilejno 25. srečanje Društva pesnikov Slovenske glasbe potekalo v Gostilni Repanšek na Homec zadovoljstva ni skrival Andrej Repanšek, ki nam je povedal, da jim je bilo v čast gostiti jubilejni občni zbor tega društva. Ob tej priložnosti jim je izrekel čestitke ter jim zaželel še veliko pesniškega navdiha. Franciju Smrekarju pa se zahvaljuje za organizacijo srečanja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar, Vido Repanšek (arhivska fotografija)

Tagi