Brati gore: mednarodni dan gora

»Že kmalu sem spoznal, da je tako imenovana neživa narava, kot so nas učili v šoli – kamni, voda, les, kristali –, v resnici še kako živa, le izmeriti je v našem zahodnem dojemanju stvari nismo znali. Vsaka stena diha s svojimi pljuči življenja in pri tem oddaja energijo, ki je lastna le njej sami.«

Tomaž Humar

Mednarodni festival Brati gore bo pod okriljem stalnega sekretariata Alpske konvencije letos zaživel že sedmič.

Festival Brati gore je namenjen povezovanju ljudi, ki imajo radi knjige in gore, čeprav so fizično ločeni. Bralci in avtorji, gorniki in umetniki širom Alp in širše se združijo v debati o podobnih vprašanih in ocenjujejo pomen, vpliv in namen alpske literature. Nekaj te razprave je zajete tudi v filmu “Ljudje, knjige in gore – po sledeh alpske literature”, ki je bil posnet po prvi izvedbi festivala.

Brati gore. (Foto: Nataša Žerjav)

Festival Brati gore je bil zasnovan leta 2015 z namenom obeležitve mednarodnega dneva gora (11. december). Glavni cilj festivala je bil spodbujanje dogodkov, ki so posvečeni goram in literaturi v različnih predelih Alp. Združeni narodi so 11. december razglasili za vsakoletni mednarodni dan gora. Festival Brati gore tako že nekaj let povezuje gore in kulturo.

Osupljivi svet gora. (Foto: Kristina Galun)

Tudi v Knjižnici Domžale smo se z veseljem pridružili festivalu in pripravili prispevek, ki združuje čudovite podobe gorskega sveta, izjemne fotografije in misli ter izreke ljubiteljev gora, pohodništva in narave. Vabljeni k ogledu.

Predlagamo tudi deset naslovov izjemne gorniške literature po našem izboru, ki vas bodo nedvomno povabili v objem narave ali vsaj v srca ljudi, ki jim gore predstavljajo življenje, lahko pa opravite Športno bralno značko. Časa imate do konca aprila 2022.

Za vse ljubitelje gora in narave smo pripravili fotografski natečaj. Mnogi izmed vas radi hodite v gore in občudujete naravo in prav gotovo med tem zajamete kakšno fotografijo. Vabimo vas torej, da nam vaše fotografije gora pošljete na elektronski naslov info@dom.sik.si do 31. decembra 2021.Več o tem najdete na povezavi tukaj.

Gorniška literatura. (Foto: Maruša Pavlič)

Toplo vabljeni v svet, kjer se prepletata in sobivata gorski svet in kultura.

Kristina Galun, Knjižnica Domžale

 

Tagi