“Bomo zmogli? Seveda bomo!” – v desetih letih želijo posaditi dva milijona medovitih rastlin

Spomladi vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin

Čebelarska zveza Slovenije je pripravila nov projekt, s katerim želi združiti različne organizacije ter jim približati skupni cilj ohranjanja narave in trajnostnega razvoja. V 10 letih je cilj v Sloveniji posaditi 2 milijona medovitih rastlin! Zadnjo soboto v marcu leta 2022 bo potekala vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin. Cilj akcije je, da se v Sloveniji v 10 letih posadi dva milijona medovitih rastlin, pa tudi da cela Evropa stopi skupaj in da se v Evropi do leta 2030 posadi tri milijarde medovitih dreves.

Na novinarski konferenci Čebelarske zveze Slovenije, ki je potekala v sredo, 17. novembra 2021, v Čebelarskem centru Slovenije na Brdu pri Lukovici, sta bila premierno predstavljena nova projekta »Vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin« in »projekt Izdelava gnezdilnic za čebele samotarke«. Projekt sajenja medovitih dreves bo prvi konkreten projekt v EU, ki bo pripomogel k ciljem EU, da se do leta 2030 posadi 3 milijarde dreves, v Sloveniji 15 milijonov. Na novinarski konferenci so sodelovali dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ki je predstavil razvoj dneva slovenske hrane od pobude ČZS naprej, aktualne razmere v čebelarstvu po najslabši čebelarski letini v zadnjih 100 letih, Marko Borko, vodja projekta Izdelave gnezdilnic za čebele samotarke, Tomaž Samec, vodja projekta Vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin, Špela Fortin, članica uprave Telekoma Slovenije ter Nataša Kraškovic, direktorica podjetja Alpeks d.o.o.

K akciji bodo povabili vse tuje čebelarske organizacije, cilj pa je, da vsa Evropa sadi medovite rastline na isti dan z istim ciljem, za čebele in ostale opraševalce!

Čebelarska zveza Slovenije je pobudnica in začetnica številnih projektov na področju čebelarstva in širše

Novinarska konferenca je potekala v okviru Dneva shem kakovosti, ki poteka vsako leto na Čebelarski zvezi Slovenije in je v ospredju namenjen čebelarjem, ki se vključujejo v evropske sheme kakovosti na področju pridelave medu z zaščitenimi označbami. Čebelarska zveza Slovenije je pobudnica in začetnica številnih projektov na področju čebelarstva in širše. Na letošnji novinarski konferenci so predstavili Tradicionalni slovenski zajtrk in Dan slovenske hrane ter Konzorcij evropsko zaščitenih slovenskih pridelkov in izdelkov. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki letos poteka že 11. leto zapored, z vsemi spremljevalnimi aktivnostmi in dejanji poudarja pomen lokalno pridelane hrane. Konzorcij evropsko zaščitenih pridelkov in izdelkov pa je bil ustanovljen januarja 2021 in je vanj vključenih 24 slovenskih živil, ki jih odlikujejo višja kakovost, poznano poreklo, poseben način pridelave ali naša bogata kulinarična tradicija. Hkrati se Čebelarska zveza Slovenije loteva ustvarjanja novih projektov, s katerimi želi združiti različne organizacije na način skupnega delovanja in prizadevanja ter jim približati skupni cilj ohranjanja narave in trajnostnega razvoja.

Na novinarski konferenci na ČZS je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek med drugim povedal: »Pozdravljam, da so začeli pridelovalci in ponudniki shem kakovosti v Sloveniji povezovati v smislu promocije in usklajenih pobud, ker je potem v sklopu ministrstva lažje izvajati tovrstne aktivnosti«. Ob nastanku konzorcija je obljubil, da se bo v letu 2022 začelo s promocijskimi akcijami shem kakovosti in da bo temu namenjeno 300.000 € sredstev ter da bodo živila iz tega naslova vključena v enakovredne akcije kot ostala hrana. Omenil je, da živila iz shem kakovosti vključujejo tudi v ostale aktivnosti ministrstva kot je sejem AGRA in podobno. Po novinarski konferenci in posaditvi lipe pri čebelarskem domu na Brdu je minister prisostvoval še na novinarski konferenci ob predstavitvi štirih knjig gastronomije štirih regij Slovenije dr. Janeza Bogataja, ki vključujejo recepte z zaščitenimi živili, ki so vključena v sheme kakovosti.

Dobrodelni projekt Čebelice

Nataša Kraškovic, direktorica podjetja Alpeks d.o.o. je predstavila skupen projekt, ki je nastal v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije – dobrodelni projekt Čebelice. Ponosni so na skupen projekt s Čebelarsko zvezo in počaščeni, da so lahko del te zgodbe. Pod imenom blagovne znamke Alpeks home so oblikovali linijo porcelanastih izdelkov (skodelice, lončki, sklede za muesli, set za zajtrk) z motivom slovenske avtohtone kranjske čebele. Dizajn je oblikovala slovenska ilustratorka, Studio Ninočka. V njihovem podjetju je v ospredju človek, povezovanje in solidarnost do tistih, ki so pomoči potrebni, zato so se odločili del prihodka od prodaje izdelkov projekta Čebelice nameniti Zvezi paraplegikov Slovenije za nakup posebnih nakladnih panjev. Ti namreč omogočajo samostojno delo čebelarjem invalidom in njihovo večjo možnost vključevanja v dejavnost čebelarstva. Ob predstavitvi nove linije je v imenu podjetja Alpeks d.o.o. simbolično predala bon predsedniku Čebelarske zveze Slovenije Boštjanu Noču v višini 3000€, ki ga bo predal Zvezi paraplegikov Slovenije.

Boštjan Noč se je zahvalil za podarjeni bon in plemenito dejanje ter poudaril, da sta kava in čaj z medom slovenskih čebelarjev iz skodelic linije Čebelica še boljša. Čebelarska zveza Slovenije želi biti inovativna, zato so v sodelovanju s slovenskimi podjetji izdelali posebni energijski obesek »Bodi kot čebela«.

Vseslovenska akcija sajenja medovitih rastlin

Obesek »Bodi kot čebela« je glinen obesek, ki vsebuje s posebnim postopkom pridobljeno pozitivno energijo. To energijo lahko povežemo z dobrim počutjem in energijo pridnosti, ki jo pripisujemo čebelam. Energija čebelice na obesku v naše življenje prinaša modrost, organiziranost, urejenost, marljivost, delovne in socialne vrednote – skratka vse to, kar pooseblja čebelo in njeno čebeljo družino. Boštjan Noč je ob napovedi Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin povedal, da je tovrstna akcija tisto, kar je potrebno storiti, da preidemo od besed k dejanjem. Še pred objavo akcije sta se priključili že Avstrijska Koroška in Bosna in Hercegovina: »Želimo, da bo sajenje medovitih dreves in rastlin postalo vseslovensko gibanje in da bomo vsako zadnjo soboto v marcu vsako leto sadili sadike medovitih dreves in druge medovite rastline. Vsi partnerji pristopajo s pozitivno energijo, podjetja se bodo fizično priključila in sadila medovita drevesa in rastline, k akciji se bodo priključile tudi kmetijske šole, Zavod za gozdove Slovenije, številni partnerji, sponzorji, donatorji. Ključno je, da zavihamo rokave in pokažemo, da znamo narediti zeleno in cvetočo Slovenijo. V desetih letih smo si zadali številko dva milijona posajenih medovitih dreves, kolikor je vseh Slovencev, kar je povprečno za eno čebeljo družino vsako leto eno medovito drevo na leto«.

Sajenje dreves je močno sredstvo proti podnebnim spremembam

Špela Fortin, članica uprave Telekoma Slovenije je omenila, da letos mineva natanko trideset let, odkar smo v Sloveniji dobili mobilno telefonijo, ki nam je v marsičem spremenila življenja. V tridesetih letih smo naredili ogromen tehnološki preskok. V vsem tem času se je veliko spremenilo, navdušujejo nas vedno nove tehnologije in storitve, hkrati pa se nam v predalih nabirajo odsluženi mobiteli, ki jih menjamo z novejšimi. Zato so se v Telekomu Slovenije odločili, da je to priložnost, da vse prebivalce Slovenije pozovejo, da na njihova prodajna mesta prinesejo odslužene mobitele, oni pa bodo poskrbeli za njihovo ustrezno reciklažo. Vsak, ki bo prinesel odslužen mobitel, bo v zahvalo prejel posebno Treecelet zapestnico, ki so jo v Sloveniji izdelali posamezniki s posebnimi potrebami. V zameno za prinesene odslužene mobitele pa bodo spomladi skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije v Sloveniji zasadili 1000 medovitih dreves. Na ta način skupaj pokažejo, da jim je mar za našo skupno zeleno prihodnost. Sajenje dreves je namreč močno sredstvo proti podnebnim spremembam. Po novinarski konferenci je skupaj z Boštjanom Nočem in ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jožetom Podgorškom pred čebelarskim domom na Brdu posadila prvo medovito rastlino, slovensko lipo.

Projekt izdelave gnezdilnic za čebele samotarke

Marko Borko iz Čebelarske zveze Slovenije je predstavil projekt izdelave gnezdilnic za čebele samotarke, ki poteka v sodelovanju s HOFER Slovenija in Varstveno delovnim centrom Koper. Čebelarska zveza Slovenije in Varstveno delovni center Koper, ki je javni socialnovarstveni zavod, sta letos spomladi sklenila partnerstvo v projektu izdelave gnezdilnic za divje opraševalce oziroma t. i. hotele za opraševalce. Tako bo ČZS ob podpori podjetja HOFER Slovenija, ki je za odkup 180 gnezdilnic odštel 3.600 evrov, te spomladi 2022 podarila vsem čebelarskim krožkom na osnovnih in srednjih šolah, katerih delovanje podpirajo v okviru ČZS.

Številne občine podpirajo predloge in projekte Čebelarske zveze Slovenije

Tomaž Samec, vodja projekta Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin je povedal, da se slovenski čebelarji zelo dobro zavedajo pomembnosti ohranjanja čistega in zdravega okolja, saj že vsaka najmanjša sprememba v njem lahko zelo hitro vpliva na naravo, kar med prvimi občutijo naše čebele in ostali opraševalci. Zaradi tega se je Čebelarska zveza Slovenije odločila, da naredi odločnejši korak in prevzame pobudo za zmanjševanje negativnega vpliva na okolje zaradi toplogrednih plinov, za katere smo vsi odgovorni. Čebelarji že dolga leta spodbujajo sajenje medovitih rastlin preko sodelovanja z občinami. Številne občine so podprle predlog ČZS in ob rojstvu otrok podarjajo staršem medovita drevesa, prav tako pa so vse občine prosili, da svoje parkovne površine pokosijo, ko rože odcvetijo. Želijo, da naše prihodnje generacije prav tako užijejo vse lepote, ki nam jih nudi Zemlja, zato začenjajo s projektom »Dan vseslovenskega sajenja medovitih rastlin«. Čebelarji gredo odločno od besed k dejanjem!

Na koncu novinarske konference so se prisotni zbrali pred Čebelarskim centrom Slovenije, kjer so v sodelovanju s Telekomom Slovenije v zameno za odslužene telefone posadili lipo, ki napoveduje začetek Vseslovenske akcije sajenja medovitih rastlin.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi