Alpinistični večer z Markom Prezljem na Homcu

»Gore, klobasa, šnops …«

Marko Prezelj, vrhunski alpinist svetovnega slovesa, gorski vodnik, odličen fotograf in opazovalec narave, v kateri tudi išče navdih in energijo za svoje delovanje, nas je obiskal na petkov večer 14. novembra 2014, v dvoranici gasilskega doma na Homcu. Tradicionalni alpinistični večer v organizaciji Kulturnega društva Jože Gostič Homec, je privabil zveste obiskovalce večerov, kakršnih je bilo v zdaj že enaindvajsetletni zgodovini društva veliko in so postali del vsakoletnega programa delovanja društva.

Gostili smo že mnoga znana imena slovenskega gorništva in alpinizma, pa tudi mlade obetavne alpiniste in se z mnogimi spoprijateljili. Z Markom Prezljem smo že nekajkrat iskali termin za srečanje in končno smo ga tudi na Homcu spoznali v živo, čeprav živi samo streljaj od nas. Tradicionalni večer je sicer imel naslov Gore, klobasa, šnops …, ki pa ni bil naslov Markovega predavanja, vendar se navezuje na slovensko gorništvo v smislu ljubezni do gora. Kar se tiče klobase in šnopsa , pa je to pač standardna oprema običajnega slovenskega hribolazca.

Marko nam je s svojim živahnim pripovedovanjem in projekcijo slik pričaral lepote norveškega ledu,čudovitih sten in pokrajine v Iranu. Z nekaj besedami je opisal svoj začetek v gorah in o alpinizmu, o svoji silni radovednosti za katero pravi, da je danes še močnejša in večplastna kot je bila na začetku. Prav radovednost ga je vodila na razne konce sveta, kjer je preplezal številne smeri in nabiral izkušnje. Seveda je večji del predavanja namenil Himalaji, kjer se je zapisal med največje svetovne alpiniste. Tam je tudi letos dosegel pomemben uspeh. Skupaj z mladima plezalcema Lukom Lindičem in Alešem Česenom je v indijski Himalaji splezal novo smer v severni steni Hagshuja (6657 m), do prihoda neustavljive slovenske trojice še nepreplezano. Zanimivo je, da so to steno želeli preplezati Angleži, a je bila slovenska naveza nekaj dni pred njimi.

Ko je naš gost zaključil s predavanjem je z veseljem odgovarjal na naša vprašanja in prvi del večera z naslovom Gore se je združil z drugim pod imenom Klobasa, šnops … Ob domačem kruhu, suhih klobasah in kozarčku smo se v prijetnem pogovoru zadržali do poznih večernih ur. Povabljeni so bili vsi obiskovalci in bilo nam je v veselje, da so se temu vabilu odzvali.

Marku smo se za prijeten večer v njegovi družbi iz srca zahvalili in mu zaželeli še veliko uspehov v življenju na vseh področjih, ki ga navdušujejo, z upanjem, da se še srečamo.

Avtor: Marjan Loboda; Foto: Janez Ravnikar
Tagi