Akcija Višek hrane v potrebne domove, je stekla kot po maslu

Živimo v časih, ko ni vsem postlano z rožicami. Marsikdo se je namreč zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov znašel v stiski in se zaradi tega s težavo prebija iz dneva v dan. O tem se niti ne govori veliko, tako da niti nimamo predstave koliko družin in posameznikov se je znašlo v stiski. Je pa v takšnih trenutkih vsaka pomoč več kot dobrodošla. Posebna akcija, ki jo že dobre pol leta izvajajo v Domžalah, pa mnogim družinam vsekakor olajša tegobe vsakdanjika.

Vse skupaj se je začelo pred dobrimi šestimi meseci. Po besedah Cvete Zalokar, ki je ena izmed pobudnic akcije, so se le-te lotili na podlagi izkušenj podobnih praks v tujini ter tudi iz Celja. »Ni bilo potrebno veliko in akcija Višek hrane v potrebne domove, je stekla kot po maslu«, pravi Zalokarjeva.

Nosilci prijetne zgodbe so Lions klub Domžale, Rotary klub Domžale, Dom upokojencev Domžale in Nogometni klub Domžale. Kmalu pa se jim je pridružilo tudi ogromno posameznikov, ki želijo na ta način pomagati vsem tistim, ki potrebujejo pomoč. Trenutno v tej akciji sodeluje okrog 30 prostovoljcev, ki hrano vozijo na svoje stroške in v svojem prostem času. Vse skupaj pa se je začelo na pobudo Cvete Zalokar in Ane Ahčin iz Lions kluba Domžale.

In kje se začne zgodba?
V trgovinah! Po zaprtju trgovin vedno ostane nekaj hrane, ki jo naslednji dan ne smejo več prodajati (sadje, sendviči, solate, ocvrti piščanci, pečeno meso in še bi lahko naštevali). In ta hrana bi pristala v smeteh. Saj tako je bilo do začetka akcije. Višek hrane sedaj pristane pri ljudeh, ki jo resnično potrebujejo.

Višek hrane je zapakiran, popisan, stehtan in vrednoten.

Po besedah Cvete Zalokar, s katero smo se tudi podali na teren pobiranja viška hrane, so vsi, ki v tem projektu sodelujejo, zelo zadovoljni in navdušeni. Projekt ima svojo prihodnost. Trenutno sodelujejo z Mercator centrom Domžale in Hipermarketom Mercator v Domžalah. Vsak večer ob deveti uri se en posameznik ali posameznica, ki so sodeluje v tem projektu, poda na teren in pobere ves višek hrane, ki bi se drugače znašel v smeteh. V Domu upokojencev Domžale najprej vzamejo posebne haccp posode, kamor naložijo višek hrane.

Seveda ima vse skupaj tudi glavo in rep. V Mercator centru Domžale in Hipermarketu Mercator Domžale imajo ob zaključku dneva ves višek hrane popisan, stehtan in vrednoten ter pripravljeno, da se jo prevzame. Ob našem prihodu smo tako v obeh trgovinah prevzeli skoraj 25 kilogramov viška hrane, ki je bila nato pripeljana v Dom upokojencev Domžale, kjer so jo shranili do naslednjega dne, ko je bila v pripravljenih paketih odpeljana do ljudi. Ob nekaterih dnevih pa je viška hrane tudi veliko več, kot jo je bilo ob našem prihodu.

Trenutno vozijo hrano tridesetim družinam. Vsaka družina prejme enkrat tedensko paket hrane. Po besedah Zalokarjeve je med njimi velikih socialno ogroženih družin in tudi starejših. Hrano družine dobijo na podlagi napotila Centra za socialno delo Domžale, Rdečega križa Domžale in Karitasa Domžale. Dvakrat na teden in sicer ob torkih in sredah pa višek hrane pripeljejo na Karitas in Rdeči križ  Domžale, kjer ta višek hrane razdelijo ljudem, ki se po pomoč oglasijo pri njih.

Paket z viškom hrane, ki bo razveselil družino v stiski.

In kaj so povedale trgovke, ko smo dvigovali višek hrane? Vse so nam povedale, da podpirajo to akcijo in da jih veseli, da lahko z viškom hrane osrečijo družine in posameznike, ki so se znašli v stiski. Z Marjanom iz Doma upokojencev Domžale, smo se podali še do družin, kamor jim je dostavil pakete s hrano. Zadovoljni obrazi ljudi, ko prejmejo paket hrane, pa povedo vse! Ob tem nam Marjan še zaupa, da si niti pod razno ni predstavljal, da so nekateri ljudje v takšni hudi stiski. Šele ko stopiš z njimi v stik, potem vidiš v kakšni težki situaciji so se znašli nekateri.

In kako naprej? Zalokarjeva pravi, da vabijo prostovoljce, da se jim pridružijo pri njihovi akciji. V prihodnosti si želi, da bi akcijo prevzela kakšna institucija. Delo pa bi se lahko opravljalo preko javnih del. Seveda si tudi želijo, da bi v akciji sodelovalo še več trgovin in tudi gostiln. Kar pomeni, da bi z viškom hrane lahko osrečili še več ljudi v stiski.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi