7-letni Jakob Štiftar iz Domžal je junak svoje zgodbe

Jakob Štiftar je zelo ustvarjalen, družaben, samostojen, trmast in tekmovalen fant, ki obiskuje 2. razred Osnovne šole Domžale. Čeprav v svojem prostem času trenira nogomet, je njegova prava strast motor. Pred kratkim je sezono končal kot državni podprvak Slovenije 2022 v minimoto otroci 1 in ob tem sovrstnikom sporoča ” vsak je lahko junak svoje zgodbe”.

Star je bil manj kot leto dni, ko je že začel gledati za motorji, ob tem pa ga niso zanimali ne hrupni avtomobili, veliki tovornjaki, mogočni bagri, avtobusi ali traktorji. Zanj so obstajali samo motorji, ki jih je z veseljem spremljal na televizijskem ekranu, predvsem v času dirke MOTO GP, kjer ni dopustil, da bi mu kdorkoli ali karkoli preusmeril pozornost.

Ker se je njegovo navdušenje nad motorji stopnjevalo, sta se starša odločila, da ga bosta vpisala v minimoto šolo. Pisalo se je leto 2019, ko je bil Jakob star 3 leta in 11 mesecev in se je skupaj s starši prvič peljal v minimoto šolo v Vrtojbo. To je bil dan, ko je Jakob prvič sedel na pravi motor in tukaj se je začela pisati njegova zgodba in pa zgodba njegove družine.

(foto: Tilen Cvetko)

Leta 2020 je začel obiskovati minimoto šolo, kjer je doživel mnogo padcev, voženj na limitu ter vaj zaviranja. Sezono je zaključil z udeležbo na PROMO dirki, ki čeprav ni tekmovalne narave, ponuja dobro izkušnjo za pridobivanje izkušenj in občutek, kaj je to prava dirka. Na koncu dirke so nagrajeni vsi tekmovalci, kar predstavlja pomembno spodbudo za nadaljnjo motivacijo. Z vožnjo na PROMO dirki je Jakob pokazal, da je željan zmag in je tako pri starosti  5 let dobil svoj prvi motor.

Februarja leta 2021 se je začela nova sezona, kjer je Jakob začel s samostojnimi treningi, kar pomeni, da je družina skupaj s starejšim bratom Kristjanom, s katerim sta tesna zaveznika, začela vikende preživljati na dirkališčih. Jakob je sčasoma pridobival izkušnje tudi na drugih dirkališčih po Sloveniji, se udeležil dveh PROMO dirk, kjer si je privozil ”1. mesto” in s tem dokazal, da si želi pravih lovorik.

(foto: Tilen Cvetko)

Ko je Jakob oktobra 2021 dopolnil 6 let, je lahko opravil licenco za dirkača in si tako pridobil dovoljenje za vstop na letošnje dirkanje za državno prvenstvo Slovenije v kategoriji minimoto otroci 1. Starša sta v motoristično sezono vstopila brez pričakovanj, saj sta se zavedala, da je v kategoriji 11 otrok, starih od 6 do 13 let, ki imajo večletne izkušnje in tudi prevožene kilometre. Dirka traja dvakrat po 10 minut plus 2 kroga na progi, kjer tekmovalci dosežejo skoraj 100km/h.

Jakob si je tako zelo želel zmage, da je na začetku prvenstva dejal, da bo iz vsakega dirkališča domov prinesel pokal. Z doseženim skupnim 2. mestom v Vrtojbi, je že osvojil svoj prvi pokal in dokazal, kako zelo si želi zmage.

(foto: Tilen Cvetko)

Sledile so še ostale dirke. V Krškem, kjer se je prvič srečal z dežno dirko in kljub dvema padcema z obeh dirk osvojil skupno 3.mesto in ponovni pokal. Nato je sledila dirka na Ptuju, kjer je tudi osvojil skupno 2. mesto in znova dokazal, da misli resno. Sledila je dirka na Vranskem, kjer se je boril za 1. mesto, vendar mu je zmanjkalo nekaj časa in osvojil skupno 2. mesto. Skozi sezono si je tako privozil dovolj točk prednosti, da je v zadnjo dirko v Vrtojbi vstopil kot glavni favorit za podprvaka Slovenije v minimoto otroci 1. Kljub temu, da je v zadnji dirki doživel padec z odstopom in bolečinami v desni roki, je sezono končal kot državni podprvak Slovenije 2022.

Jakob si želi uspeti. Želi si biti vedno boljši, hitrejši in vedno znova preizkušati svoje meje. Njegova največja želja je, da bi nekoč vozil v razredu moto GP, kjer trenutno vozi njegov največji idol Marc Marquez. Ob tem pa svojim vrstnikom želi sporočiti, ”da je lahko vsak junak svoje zgodbe”.

Cervera (Španija) je domači kraj Marca Marqueza, kjer je tudi njegov muzej.

Petra Petravič; Foto: osebni arhiv Jakoba Štiftarja

Tagi